85 Rambo  (1982)

Sylvester Stallone a ’80-as és ’90-es évek egyik, ha nem a legnagyobb akciósztárja, igazi ikon, akinek számtalan nagyszerű popcorn-mozit köszönhettünk. Ha egy társalgás közepette felmerül a neve, a legtöbben máig két leghíresebb karakterét emlegetik vele kapcsolatban: Rocky Balboát és John Rambót. Picit olyan ez, mint Bud Spencer esetében, akit hazánkban sokan csak Piedoneként emlegetnek… De visszatérve Slyra, egy interjúból kiderült, mennyire nem volt kibékülve annak idején az első Rambo filmmel.

A Rambo 1982-ben jelent meg és mind a kritikusoknál, mind a rajongóknál hatalmas sikert aratott. Mai szemmel egy igazi akció-klasszikusról van szó, amely nem véletlenül ért meg több folytatást is, de feldolgozták már rajzfilmsorozatként és videojátékként is.

A történet egy veterán katonáról szól, aki a PTSD (poszttraumás stressz szindróma) miatt a háború után egyszerűen nem találja a helyét a világban. Céltalanul bolyong Amerikában, míg végül egy olyan városkába nem ér, ahol finoman szólva sem látják szívesen. A fokozódó atrocitások végül odáig fajulnak, hogy letartóztatják, de ő megszökik és beveszi magát a közeli erdőbe. A nyomába eredő rendőröknek esélyük sincs a magasan képzett katonával szemben, aki immár hazai terepen veszi fel ellenük a harcot – amit egyébként nem is akar megvívni.

Sylvester Stallone még 2005-ben adott egy interjút, amelyben arról mesélt, hogy mennyire nem tudott kibékülni a filmmel. Amikor először megnézte az elkészült mozit, meg volt róla győződve, hogy azzal ki is fogja csinálni az éppen csak beindulóban lévő karrierjét.

Annyira nem tetszett neki, amit látott, hogy a menedzserével együtt kivonultak a vetítésről. Még az is megfordult a fejükben, hogy megvásárolják a film jogait és az összes kópiát elégetik. Végül szerencsére ez nem történt meg. Viszont az eredeti sokkal hosszabb változatból sokat kivágtak – főleg John Rambo szövegeit, amit szintén Sylvester Stallone javasolt. Az egész filmből a saját szövegeit utálta a legjobban, ezért azt kérte, hogy karakter egyáltalán ne is beszéljen, beszéljenek helyette inkább mások.

A végeredményt már ismerjük. A Rambo mégis mozikba került és hatalmas sikert aratott. Nem, hogy nem nyírta ki Sylvester Stallone karrierjét, de óriási löketet adott neki. És a legtöbb rajongó szemében a franchise összes epizódja közül toronymagasan ez a legnagyobb kedvenc.