92 Mátrix  (1999)

A Mátrix egyike azon sci-fiknek, amelyek az évtizedek múlásával sem váltak kopottá vagy elavulttá. Ebben nagyon nagy szerepe van a trilógiát készítő Wachowski testvérek aprólékos munkájának, akik arra törekedtek, hogy minden jelenetnek, minden képnek legyen valami szerepe, jelentősége. Nagyon odafigyeltek a részletekre, ami azt eredményezi, hogy a film századik újrázása során is találhatunk olyan apróságokat, amik addig nem szúrtak szemet.

Az egyik ilyen elsőre észrevehetetlen, másodjára hibának, harmadjára pedig easter eggnek tűnő rész a híres vörös ruhás nő jelenete. Morpheus ekkor próbálja meg elmagyarázni Neónak, hogy mi is a Mátrix, miként működik és ők miként léteznek benne. Hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, hogy a világ, amit addig valóságnak hittek, nem több puszta szemfényvesztésnél.

E jelenetben a fiatal Mouse által teremtett mesterséges szimulációban ismerkedik Neo a Mátrixszal. És bár Neo mellett a nézők figyelmét is a csinos vörös ruhás nő vonta el, a jelenetben sokkal több van, mint elsőre látszik.

Ha megnézzük a képet ott, amikor a vörös ruhás nő hirtelen ügynökké változik és Morpheus megállítja az időt, érdekes részletekre bukkanhatunk. A Morpheust és Neót körülvevő tömegben ugyanis ismétlődő karakterekre lehetünk figyelmesek. Két kopasz fickó sétál egymás mögött, de van még négy másik járókelő is, akikből látszólag kettő van jelen a szökőkút előtti járdán.

Ez nem véletlen, a Wachowski testvére szánt szándékkal intézték így és mint sok más jelenetnek, ennek is van rejtettebb, mélyebb jelentése. Az volt ugyanis a céljuk, hogy tudat alatt azt az érzést keltsék a nézőkben, hogy amit látnak, az valahogy túl mesterséges, túl steril, túl fura. Ha tudatosan nem is tűnnek fel ezek az ismétlődések, az agy képes érzékelni a mintákat és máris másképp reagál a látottakra.

Emellett azzal, hogy ugyanazok a karakterek többször is szerepelnek ebben a szimulációban, azt is sugallják, hogy Mouse, aki programozta, egy kissé lusta volt, ezért ahol lehet, ott másolta a már megírt kódot. Persze ez simán lehet belemagyarázás is.

Érdekesség egyébként, hogy bár a filmben rengeteg számítógépes trükköt alkalmaztak, ezúttal nem így oldották meg. A rendezők ugyanis nem CGI-vel másolták le a karaktereket, hanem direkt kifejezetten ehhez a jelenethez egypetéjű ikreket fogadtak fel statisztának, akiket aztán ugyanolyan ruhába öltöztették ugyanolyan frizurával.