George Lucas és Darth Vader ki nem állhatták egymást

Az emberek azt gondolnák, hogy ha egy film akkora sikert arat, mint a Star Wars, akkor annak minden alkotója és szereplője maximálisan elégedett. És e nagy elégedettségben mindenki mindenkivel a legmelegebb baráti viszonyban van. Nos, ez még véletlenül sincs így, legalábbis nem egészen. A Star Wars esetében például a franchise atyja és az egyik ikonikus karakter megszemélyesítője utálta egymást.

A Star Wars filmeket természetesen George Lucasnak köszönhetjük, az ő neve örökre és végérvényesen egybe forrt a háborúzó csillagokkal. Az eredeti filmek egyik főgonosza az egész franchise egyértelműen legismertebb alakja, Darth Vader volt. Ők voltak azok, akik ki nem állhatták egymást. Pontosabban inkább utóbbi utálta előbbit.

Nem, nem James Earl Jonesról van szó, akivel sokan Darth Vadert azonosítják. Valóban ő kölcsönözte a hangját a karakternek, de valójában az ikonikus fekete maszk és ruha alatt David Prowse lapult. A színész tavaly hunyt el a koronavírus miatti szövődményekben, de ekkoriban már egyébként is komolyan megromlott az egészsége. Kerekesszékbe kényszerült és a memóriája is jelentősen romlott.

De még 2010-ben ő is szerepelt egy dokumentumfilmben, amely George Lucast támadta. Ebben több olyan kijelentést is tett, amelyből egyértelműen kiderült, nem szíveli a rendezőt. Később ki is tiltották minden további Star Wars rendezvényről, ő pedig kategorikusan visszautasította 2015-ben, hogy megnézze a Star Wars - Az ébredő Erőt.

De mi is volt a problémája? Az egyik az, hogy állítása szerint a Star Wars filmek miatt romlott meg az egészsége, habár az nem teljesen világos, hogy miként. A másik viszont sokkal anyagiasabb. Egészen pontosan arról van szó, hogy még a ’80-as években kapott egy levelet a Lucasfilmstől, amelyben közölték vele, hogy mivel A Jedi visszatér nem hozott nyereséget, így neki sem tudnak semmit sem kifizetni. Holott a mozitörténelem egyik legnagyobb durranásáról volt szó.

Emellett olyan pletykák is keringtek, hogy George Lucas megorrolt David Prowse-ra, amiért az idő előtt kiszivárogtatta az egész franchise egyik legfontosabb sztoricsavarját, miszerint Darth Vader Luke Skywalker apja. Csakhogy igazából ezt nem tehette meg, ugyanis az eredeti forgatókönyvben ez a jelenet nem is szerepelt, szándékosan az utómunkálatokra tartogatták. Ehelyett a színész pusztán találgatott, hogy mi történhet majd, és a jelek szerint egyszerűen beletrafált…