85 Ghost  (1990)

Az 1990-ben mozikba került Ghost című film nem csupán az év, de talán az évtized egyik legnagyobb meglepetésének is számít. Senki se gondolta volna ugyanis, hogy ez a különös romantikus-mitsztikus-thriller ekkora sikernek örvend majd, és a kilencvenes évek egyik legmagasabb bevételét termelő produkciója lesz majd, ráadásul két Oscar-díjat is bezsebel.

Whoopi Goldberg elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrocskát, ugyanakkor egy későbbi interjúban elárulta, hogy a szerepet főként Patrick Swayze közbejárásának köszönhette. Goldberg a díjátadón megköszönte a színésznek, hogy kiállt mellette, Swayze ugyanis nem volt hajlandó elvállalni a főszerepet Goldberg nélkül.

És ha már csakugyan Patrick Swayzenél tartunk. Nem gyakran hallani arról, hogy az akkor fiatal színész neve a legkeményebb rapperek szövegeit is inspirálta. Úgy tűnik ugyanis, hogy a „Swayze” kimeríthetetlen eszköztára a rímeknek, így többek között Marley MarlWinson, 2Pac és Notorious B.I.G. is beleszőtte a szövegébe a színész nevét.

Mindezeken túlmenően pedig a Ghost kultikusnak számító, érzéki „agyagozós” képsora az egyik legtöbbet parodizált jelenetek közé tartozik. Az egyik legismertebb alighanem a Csupasz pisztoly 2 1/2-ben látható Leslie Nielsennel és Priscilla Presley-vel a főszerepben, a Ghost legismertebb mozzanata azonban visszakacsint a 2009-es Balfékekben, illetve a főszerepet alakító Demi Moore volt férje, Ashton Kutcher alakításával is kissé újragondolták a jelenetet 2014-ben a Két pasi - meg egy kicsi egyik epizódjában.