Az ember azt gondolná, hogy ha valaki már gyermekévei alatt olyan filmben kap főszerepet, mint a Star Wars I. rész - Baljós árnyak, annak sziklaszilárd alapokat kap a színészi karrierje. De ez sajnos nem mindig van így, ahogy azt Jake Lloyd szomorú esete is jól mutatja.

A színész 1989-ben született, így még be sem töltötte a tízet, amikor több mint 3000 gyermek közül őt választották ki az ifjú Anakin Skywalker szerepére. Akkor talán még ő is úgy gondolta, hogy ennél jobb dolog nem is történhetett volna vele. De utólag már egészen más lett a véleménye.

Nem csak a filmet, de abban külön Jake Lloyd játékát is rengeteg éles kritika érte a bemutató után. Valószínűleg ez tette be nála a kaput és vezetett oda, hogy egyébként egész szépen induló karrierjét (a Csillagok háborúja előtt szerepelt Arnold Schwarzenegger oldalán a Hull a pelyhes című vígjátékban is) néhány év után örökre berekessze.

A beszámolók szerint a forgatáson örökre meggyűlölte, hogy kamerák kereszttüzében kell léteznie. Ezért 2001-ben úgy döntött, hogy végleg felhagy a színészettel és megpróbálja tinédzseréveit visszavonultan és névtelenségben eltölteni. Nem is forgatott több filmet, az utolsó, amiben láthattuk, a 2005-ben bemutatott Madison volt. De az igazsághoz tartozik, hogy ennek forgatása még 2000-ben zajlott és csak a kiadó megszűnése miatt csúszott a premierje éveket.

Jake Lloyd valóban eltűnt a rajongók szeme elől, csak nagy ritkán adott interjút. Ilyenkor nem rejtette véka alá, hogy a Star Wars forgatása és főleg az azt követő időszak volt élete legrosszabb szakasza, nem tudott megbirkózni a hirtelen jött hírnévvel sem. Az is kiderült, hogy az iskolában rendszeresen zaklatták és bántották társai az Anakin Skywalker-alakítása miatt.

2015-ben többször is a hírekbe került. Először azért, mert a saját édesanyja hívta ki rá a rendőrséget. Elmondása szerint a fia először csak verbálisan, majd fizikálisan is bántalmazta. Ekkor derült ki, hogy korábban skizofréniával diagnosztizálták a férfit, aki azonban nem szedte a gyógyszereit. Az édesanyja végül nem tett ellene feljelentést, ám így is közel egy évre börtönbe került. Nem sokkal később ugyanis jogosítvány nélkül vezetett, gyorsan hajtott, áthajtott a piroson és autós üldözésre kényszerítette az őt megállítani próbáló rendőröket.

Tíz hónapot töltött a rácsok mögött, mire a korábbi pszichiátriai diagnózisa miatt kiengedték, de egyúttal pszichiátriai intézeti kezelésre is kötelezték. Éveket töltött a kezelésekkel, míg végül 2020 elején elhagyta az intézetet és azóta is otthonában, családja körében kezelik. A család közleménye szerint az egykori gyermekszínész anoszognóziában is szenved, ami egy olyan állapot, amikor a beteg nincs tudatában a saját betegségének.