A Harry Potter 20. évforduló - Visszatérés Roxfortba című különkiadás során Daniel Radcliffe elárulta, hogy Alan Rickman, aki Perselus Pitont alakította a filmekben, volt az egyetlen, aki idő előtt tudta, hogyan zárul az epikus történet. A műsorban a sztárok újra találkozhattak és velük együtt beleshettünk a kulisszák mögé néhány ikonikus jelenet erejéig. Ezt az alkalmat ragadta meg Radcliffe, hogy egy anekdotát osszon meg az elhunyt színészről, aminek köszönhetően egy új információval lettünk gazdagabbak alakítása hátterével kapcsolatosan.

Az első filmek megjelenésekor még nem jelent meg mindegyik könyv, ezért a legtöbb színész úgy alakította a szerepét, hogy fogalma sem volt, mire számíthat a folytatásokban. Mindenki, kivéve egy embert.

Radcliffe így magyarázta Gary Oldmannek az esetet: „Csak Rickman tudta. Még az elején felkereste J. K. Rowlingot és elmondta neki, hogy tisztában kell lennie, mi történik majd. Miután megtudta, titokban tartotta. Chris Columbus megkérdezte tőle: Miért játszod így a szerepet? Ő pedig csak annyit válaszolt – majd elmondom később.“

A később pedig annyit jelentett, hogy az utolsó könyv megjelenéséig. A rajongók csak ekkor tudhatták meg az igazat Pitonról, akit sokan gyűlöltek. Viszont Rowling őszintesége miatt Alan Rickman képes volt a lehető legárnyaltabban megformálni a karaktert és értette, milyen hajtóerő rejlik az összetett figura mögött.

2011-ben a színész egy interjú során elmondta, hogy már a kezdetektől tudta, hogy Piton 'kettős ügynök' – és a lehető legjobb abban, amit csinált. Később, 2016 során az írónő is megerősítette, hogy azért árulta el a titkot Rickmannek, mert szüksége volt rá, hogy részletesen megformálja a professzor alakját.