Hivatalos szinopszist kapott a Joker-film

A szeptember óta forgatott Joker talán az egyik legizgalmasabb képregény-film, ami jelenleg Hollywood ipari konyhájában készül – nem csak a szereplők, hanem az alkotók hozzáállása és a jelenleg nyilvános információk miatt is.

Egyrészt Joaquin Phoenix eddig nem volt hajlandó képregényes, szuperhősös filmben szerepelni, mert nem tartotta őket elég izgalmasnak, ezt a főszerepet és filmtervet viszont nem utasította vissza. Valószínűleg azért, mert ez a film sokkal inkább egy különálló, az eddigi narratíváktól és szuperhősös esztétikától viszonylag távol álló alkotás lesz, amely inkább a karakterépítésre és –jellemzésre helyezi a hangsúlyt, mint sem a látványra.

A film költségvetése is meglehetősen szerény a hasonló zsánerű filmekéhez képest: mindössze 50 millió dollárból készül – így nagyobb hangsúlyt kap a színészi játék. Phoenix mellett feltűnik benne Robert De Niro, Frances ConroyZazie BeetzShea WhighamMarc MaronBryan Callen és Bill Camp – a forgatásról pedig már számos olyan izgalmas kép és rövid videó érkezett, amelyek vad találgatásokra adtak okot.

Hogy ezekből mi igaz, még nem tudni pontosan, de már gazdagabbak vagyunk a film hivatalos szinopszisával is, amely így hangzik:

A Joker az ikonikus főgonoszt állítja a középpontba, és egy olyan eredeti, egyedülálló történet, amelyet még nem vittek filmvászonra. Arthur Fleck, a társadalomból kivetett ember feltérképezése nem csak egy szókimondó karaktertanulmány, hanem egy tágabban értelmezhető tanmese is.

Elég izgalmasan hangzik, nem? Főleg annak tudatában, hogy Joker előzménytörténetét már nagyon sokféleképpen magyarázták, ám a lényege mindig homályban maradt. Így erősítettek rá a karakter kiszámíthatatlanságára, az érthetetlen motivációira és a rejtélyességére. Nagyon érdekesen ígérkezik tehát az, amikor erről lekerül a lepel.

Másrészt a film bevallottan nem fog kapcsolódni a többi DC filmhez, mert nagyon más utakat szeretne bejárni – tehát több szempontból is egy kísérletező, új utakat kereső (és remélhetőleg találó) filmmel lesz majd dolgunk 2019 októberében, amikor is a film a közönség elé kerül.