2019.05.17   szerző: csd   hozzászólások: 0

Chad Stahelski hosszú ideje van már a filmes szakmában. A rendező kaszkadőrként kezdte karrierjét, és bár ritkán esik róla szó, egyik legismertebb „alakítása” A hollóban látható.

A kultikus filmalkotást Brandon Lee egyik legkiemelkedőbb és egyben utolsó filmjeként tartják számon. A fiatal színészt a forgatás alatt érte súlyos sérülés, amikor az egyik kulcsjelenet felvételekor vaktöltény helyett hatástalanítottnak vélt, éles lőszert használtak a kellékesek. Azonnal kórházba szállították, állapotát azonban a hatórás műtét során sem sikerült stabilizálni, így Lee belehalt a sérüléseibe.

Stahelskit rendkívül szoros kapcsolat fűzte a színészhez. A rendező hosszú éveken keresztül hallgatott arról, miként is érte barátja váratlan halála, egy, a napokban adott interjúban azonban megszólalt a tragédiával kapcsolatban.

„Tudtam, hogy Brandon nagy rajongója volt a film eredeti könyvváltozatának, így rendkívül megörültem neki, amikor azzal jött, hogy megkapta a Holló főszerepét, bár annál inkább irigyeltem, amikor megmutatta a dedikált kötetet is”, nyilatkozta a rendező.

„Két hónappal később éppen Japánban dolgoztam, és jött a hír, hogy baleset történt a forgatáson, és hogy Brandon kórházban van. Próbáltam azonnal nem a legrosszabbra gondolni. Néhány órával később ismét szóltak, hogy kómába esett, nem tudtuk, mennyire lehet súlyos a helyzet. Végül jött a hír, hogy meghalt. Ez padlóra küldött”, tette hozzá.

Stahelski azt is elmesélte, hogy nem sokkal később A holló rendezője, Alex Proyas felkereste, elvállalná-e Brandon szerepét a filmben.  Proyast szintén rendkívül megviselte az eset, annyira, hogy kétségessé vált, be tudja-e fejezni a filmet.

„Teljesen össze volt törve, azt mondta, jó ideje tépelődik ezen, és hogy egyáltalán nem biztos a dolgában. Arra gondolt, Brandon valószínűleg azt szeretné, hogy fejezzük be a filmet. Félelmetes volt végül a díszletek között járni, ahol nem sokkal korábban ő meghalt, de azzal nyugtattam magam, hogy Brandon mennyire akarta ezt a szerepet. Büszke vagyok rá a mai napig, ha újra megnézem a filmet.”

Stahelski annak ellenére, hogy többször hangsúlyozta a forgatások alatt, hogy ő nem színész, mégis heteket töltött azzal, hogy a meglévő nyersanyag alapján imitálni tudja Brandon Lee alakítását. A holló mára már kultikus filmalkotásnak számít, Stahelskinek pedig a John Wick filmekkel azt is sikerült bizonyítania, hogy rendezőként is megállja a helyét.