2021.06.13   olvasottság: 15103x   szerző: GGS   hozzászólások: 0

Bármennyire is durva belegondolni, A Birodalom visszavág premierje több mint negyven éve volt, a film eredetileg 1980 júniusában debütált a mozikban világszerte. De azt talán kevesebben tudják, hogy a nagy premiert megelőzte egy májusi kisebb is, amely során csak néhány moziban vetítették le a filmet. És ennek a vége egy picit más volt, mint amit ma mindannyian ismerünk.

Így végződött volna eredetileg A Birodalom visszavág

Erről a filmet készítő Industrial Light & Magic akkori vezetője, Tom Smith mesélt nemrégiben egy interjúban J.W. Rinzlernek. Smith elmondása szerint alig néhány héttel a tervezett premier előtt George Lucas felhívta, és karrierje egyik legnagyobb kihívása elé állította őt és csapatát. George Lucas ugyanis megnézte az egyik előzetes vetítésen a filmet és úgy érezte, a vége túl ködös. Nem volt egyértelmű, hogy bizonyos karakterek pontosan épp hol is vannak. Hol van Chewbacca és Lando, hol van Luke és Leia és a droidok? Az ezekre a kérdésekre választ adó jelenetek mind hiányzotak az eredeti vágásból. Ezért Lucas néhány extra jelenet leforgatását kérte Smith-től, amire csak pár nap állt rendelkezésükre.

Összesen három ilyen extra felvétel készült. Az egyik a lázadók hajóit mutatta, köztük a Hoth-ról menekültekkel. Egy másodikban a Millenium Falcont láthatjuk, ezzel jelezve, hogy az teljesen külön van, és Chewbacca és Lando ezen tartózkodik. És végül egy harmadik a Millenium Falconról és a kórházhajó egyik portjáról.

Az új felvételekhez teljesen új dolgokat is kellett készíteni, de felhasználtak már elkészült anyagokat is. Emellett bizonyos dialógusokat is újra kellett keverni, mivel úgy kellett hangzania, mintha egy kommunikációs csatornán keresztül zajlana a társalgás.

Az ILM végül időre el is készült az extra munkával, amire George Lucas amellett, hogy gratulált nekik, csak ennyivel reagált: „ha ezt ilyen gyorsan össze tudtátok dobni, akkor mégis mi tartott olyan sokáig a többi felvétellel?!”

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»