Ilyet még nem láttál: 10 horror az indiai folklór világából

A globalizáció jelenleg a filmművészetben folyamatos trend, mivel a nemzetközi nyelvű filmek egyre népszerűbbek a nyugati közönség körében.

A globális mozi vonzerejének egy része a köznyelvi kifejezésekben rejlik - az a sajátos varázs, ahogyan a kulturális bonyolultságokat a vásznon látjuk, és ahogyan ez ugyanazokat az érzelmeket élénkebb színben festi le.

Ez a hatás sehol máshol nem nyilvánul meg jobban, mint a horror műfajában. A horror műfajának nyugati rajongói már évek óta ismerik a nemzetközi filmművészet kínálatát. Az olyan országok horrorfilmjei, mint Japán, Korea és Thaiföld különleges hírnevet szereztek maguknak. Egyedi filmkészítési érzékenységük, valamint a horrorfilmek hátborzongató folklór ihletéseiknek köszönhetően stabil rajongótáborral rendelkeznek nyugaton. És bár a horror műfaja az indiai filmművészetben sosem jutott ilyen magasságokba, a filmkészítőktől nem idegen, hogy saját mítoszaikból és folklórjukból merítsenek ihletet.

Az utóbbi években az indiai filmkészítők a népi horror alműfajában néhány figyelemre méltó alkotást hoztak létre. Íme 10 indiai folklór horrorfilm, amit mindenképpen meg kell nézned.

#10

akció | krimi | thriller

Egy távoli falu portréja, ahol egy bivaly tartja rettegésben a lakókat.

A Jallikattu, India hivatalos pályázata a 93. Oscar-díjkiosztón a legjobb nemzetközi játékfilmnek járó díjra, továbbra is szokatlan cím az indiai filmművészetben. Ez a pszichológiai horrorfilm lassan pereg, és egy falusi közösség fokozatos, teljes káoszba süllyedését követi nyomon, miközben egy eltűnt bivaly után kutatnak. A közösségi őrületről szóló jó filmekből kevés és nehezen találni, a Jallikattu pedig kötelező darab, ha szereted ezt a bizonyos horror alműfajt. A film teljesen belemerít a vidéki kulturális környezetbe, a történetet számtalan hétköznapi beszélgetés során fejleszti.
#9

59 Kumari  (2022)

horror | thriller

Netflix

Kumari világa, akit messze nyugaton, Kanhirangatban, az Illymala mögötti elátkozott földön ment férjhez. A naiv Kumari megérkezik egy elátkozott földre, ahol az emberek készek... több»

A regionális dél-indiai filmipar növekvő sikerével a Kumari a malajálam mozi legújabb horrorajánlata. A filmet Nirmal Sahadev rendezte, a címszerepben pedig a Ponniyan Selvanból ismert Aishwarya Lekshmi látható. A Kumari a fantasy érdekes keveréke a népi felhangokkal. A film egy elátkozott klán életének eseményeit követi nyomon, akik egy túlvilági förtelem imádatára kényszerülnek a dögvész és a halál fenyegetése mellett. A lények eredete, amelyet a film legelején elmesélnek, bizonyára ismerősen hangzik annak, aki indiai környezetben nőtt fel, hiszen nagyon sok, az országban létező, valós mitológiai történetre hasonlít.  
#8

79 Stree  (2018)

horror | vígjáték

Netflix

AZ 1990-es években Karnatakában villámgyorsan terjedt el Nale Ba városi legendája. A filmet ez a legenda ihlette, és amely most Chanderi városában kel ismét életre.  több»

A népszerű drámai színész, Rajkumar Rao és az új generációs sztár, Shraddha Kapoor oldalán a Stree horrorkomédiaként aratott nagy sikert. A film egy karnatakai népszokáson alapul, ahol az emberek a bejárati ajtóra azt írják, hogy "gyere holnap", hogy elriasszák a gonosz szellemeket az otthonukba. A Stree egy olyan városban játszódik, amelynek lakóit félelem fogta el a chudailtól, amelyről úgy tartják, hogy kísérti a helységet. Amikor Rao karaktere megismerkedik egy titokzatos hátterű, gyönyörű nővel, félreteszi félelmeit annak reményében, hogy végre romantikus kapcsolatuk lesz.
#7

68 Pari  (2018)

fantasy | horror | misztikus

Természetfeletti thriller Anushka Sharma főszereplésével, aki egy szenvedő áldozatot alakít a filmben.  több»

A Pari című film dicséretes kísérlet a keleti folklór és a hollywoodi filmekben jellemző horrortrópusok ötvözésére. Anushka Sharma a film főszereplője egy kétes származású nőt alakít, akit látszólag sötét célokra szántak, és akit szekták és iszlám démonok üldöznek. A közönség dicsérte a Parit, amiért egy másfajta történetet hozott az indiai moziba, és bár a kivitelezés messze nem tökéletes, a közönség csupa dicséretet kapott a kidolgozott cselekményért és a különleges effektekért.
#6

68 Paheli  (2005)

(1)

dráma | fantasy | romantikus

A szépséges fiatal lányt, Lachchit férjhez adják a szomszéd város leggazdagabb kereskedőjének fiához, nagy csalódására azonban a pipogya férj nászéjszakájukat könyveléssel... több»

A Paheli a bollywoodi mozi egy letűnt korszakához tartozik, amelyet a nagyszerű esztétika és a nagy melodráma jellemzett. A film egy rádzsasztáni novellán alapul, és India ugyanezen régiójában játszódik, egy háziasszony és egy szellem szerelmének történetét meséli el. A Paheli főszereplői az elmúlt generáció legkedveltebb sztárjai, Shah Rukh Khan és Rani Mukhaerjee, és a kritikusok elismeréssel fogadták a varázslatos látvány- és jelmeztervezéséért, ami Bollywood e korszakának fontos jellemzője.
A Kothanodi című assami nyelvű film a Burhi Aair Sadhu című híres népmesegyűjtemény négy meséjének adaptációja. A filmben elhangzó négy történet enyhén szólva is felkavaró, hiszen a helyi közösségekben történt bizarr eseményeket és azok következményeit követik nyomon az érintettek számára. A családi titkok és a bizarr közösségi rituálék Kothanodi számára a horror forrása, a néző pedig egy olyan zavart világba csöppen, ahol az olyan események, mint a gyermekáldozat és a kígyókkal való esküvő mindennaposak.
#4

58 Bulbbul  (2020)

(1)

horror

Netflix

Egy férfi hosszú évek után hazatér, hogy megkeresse testvére gyermekkori menyasszonyát. Rövidesen rátalál a nőre, aki magányosan él, és rengeteg fájó emlék gyötri.... több»

A Bulbbul című indiai horrorfilm az indiai folklór leghíresebb rémlényével, a csudajellel foglalkozik. Néha daayannak is nevezik, és mindig erőszakos halálból születik, gyakran szexuális erőszak vagy a sógorok által elkövetett erőszak következtében. A chudail az indiai horrorfilmek kedvelt témája, és a Bulbbul bizonyára nem az utolsó film ezen a listán, amelynek középpontjában ez a lény áll. De minden bizonnyal ez a legemlékezetesebb, álomszerű, szinte musicalszerű filmes kivitelezéssel. Tripti Dimri főszereplő alakítása sok dicséretet kapott, mivel tökéletesen alakította karaktere ártatlanság és bosszúvágy kettősségét, megidézve egy misztikus korszakot, amely jól működött a film egyedi audiovizuális dizájnjával.
#3

81 Tumbbad  (2018)

(1)

dráma | fantasy | horror | thriller

Mitikus és legandás történet egy istennőről, aki megteremtette az egész univerzumot - az emberek mégsem neki, hanem elsőszülöttjének emeltek templomot.  több»

Az IMDb 10 legjobb horrorfilmje között jegyzett Tumbbad általában az indiai horror aranylemezének számít, egy olyan egyedi alkotás, amely látszólag a semmiből jött, és semmihez sem hasonlítható az indiai filmművészetben. Ez a film a kapzsiságról szól, és ezt egy fiktív teremtésmítoszon keresztül teszi nyilvánvalóvá, amely éppoly visszataszító, mint amennyire csábító. A kozmikus horror tagadhatatlanul megspékelve a Tumbbad egy családot követ nyomon, amely a tiltott keletkezéstörténetről szerzett tudását felhasználja arra, hogy felkapaszkodjon a jólétbe.
A családi titkok gyakran erős cselekményelemként szerepelnek az indiai horrorfilmekben, gyakran rejtegetnek szörnyű bűntetteket és titkos szokásokat, amelyeket rejtélyes családok tartanak fenn. A Lapachhapi című marathi film jó példa egy ilyen filmre. Egy terhes pár egy cukornádföld közepén landol, ahol el akarnak bújni az életükre törő adósok elől. A férj azt reméli, hogy feleségét egy vidéki családnál hagyhatja a földek közelében, míg ő elmegy, hogy intézkedjen az adósok kifizetéséről. Ám ez a család nyilvánvalóan sötét titkot rejteget, amely veszélybe sodorja a feleséget és születendő gyermekét.
#1

94 Kantara  (2022)

akció | dráma | kaland

Ez magában foglalja a Kambala (rituális indiai tánc) és a Bhootha Kola (bivalyverseny) kultúráját. Ember és természet konfliktusa, amelyben Shiva egy lázadó, aki megvédi a... több»

A Kantara tavaly áttörő sikert aratott, és az év egyik legnagyobb bevételt hozó indiai filmje lett. A film a bhoota kola, egy valós hagyomány, amelyben a szent táncosok a védőistenek szellemét közvetítik, lenyűgöző ábrázolásával ragadta magával a nézők fantáziáját. Annak ellenére, hogy nem horrorfilmként forgalmazzák, a Kantara rendkívül hatásos horrorisztikus elemmel rendelkezik. A film a mágikus realizmus határán mozog, mivel a természetfeletti elemek megtévesztő könnyedséggel szövődnek bele a vidéki történetbe. A Kantara egy rétegzett, mitológiai motívumokkal teli történet, és sikerül mély, ősi érzelmeket előhívnia a félelemtől a félelemig.