Ismét LUX Filmnapok az Urániában

Idén ismét az Urániában mutatkoznak be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia megújult, közös filmművészeti díjára, a LUX közönségdíjra jelölt filmek.  

Három felkavaró, élet ihlette alkotás, amelyeket a díj hagyományaihoz híven összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális,  mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. A sort május 11-én Jasmila Žbanić Quo vadis, Aida? című háborús drámája nyitja, majd május 12-én az osztrák Sebastian Meise Nagy szabadság című filmdrámájával folytatódik a program. A harmadik idei versenyfilm, s egyúttal az urániabeli sorozat záróvetítése május 13-án a dán Jonas Poher Rasmussen Menekülés (16) című animációs dokumentumfilmje lesz. 

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni.  A közönségszavazásnak idén különösen fontos szerepe van a díj odaítélésében, ezért a szervezők minden résztvevőt arra biztatnak, hogy értékeljék a megnézett filmeket.

További részletek itt olvashatók. A szóban forgó filmek előzeteseit idelent nézheted meg.

85 Menekülés  (2021)

(3) (2)

animáció | dokumentum | dráma

Cinego | Telekom TVGO

Amin a nyolcvanas évek Afganisztánjában él, nővéreinek és anyjának nem kell fejkendőt hordania, ő pedig bármikor nyugati zenét hallgathat. A szovjet erők kivonulása után... több»

dráma

A háború utáni években Németországban Hans újra és újra börtönbe kerül homoszexualitása miatt. Az egyetlen hosszútávú kapcsolata Viktorral, a cellatársával lesz, aki... több»

dráma | háborús | történelmi

Miután a szerb hadsereg elfoglalja Srebrenicát, Aida, a középkorú angoltanár férjével és két felnőtt gyermekével az ENSZ bázisán keres menedéket és védelmet. Fordítóként... több»