James Cameron beismerte, egy módon mégis túlélhette volna Jack a Titanicban

James Cameron decemberben azzal viccelődött, hogy tudományos vizsgálatot végzett, hogy egyszer s mindenkorra bebizonyítsa, hogy a Titanic befejezésének van értelme.

A rajongók több mint két évtizede vitatkoznak arról, hogy Leonardo DiCaprio Jackje túlélhette volna, a rögtönzött ajtó tutajon lebegve Kate Winslet Rose-ával. A tudományos vizsgálatot a National Geographic hamarosan megjelenő "Titanic: 25 évvel később James Cameronnal" című különkiadása részletezi.

Bár Cameron eredetileg azt mondta a sajtónak, hogy a törvényszéki elemzés megerősítette, hogy "csak egy ember maradhatott életben" az ajtótutajon, a különkiadásban elismeri, hogy van egy lehetséges kimenetel, ahol Jack "talán életben maradt".

A rendező felbérelt két kaszkadőrt, akik a forgatás ideji DiCaprióhoz és Winslethez hasonló magasságúak és súlyúak voltak, és a Titanic tutajjelenetét egy medencében rekonstruálták, hogy a többféle elméletet és kimenetelt teszteljék.

Az első teszt során Cameron megcáfolta azt a rajongói elméletet, miszerint a tutajon egyszerűen elég hely volt ahhoz, hogy Jack és Rose is túlélje: "Bár elég hely van ahhoz, hogy Jack és Rose fel tudjon szállni a tutajra, most mindketten a fagyos víz veszélyes szintjén vannak elmerülve" - jegyezte meg Cameron. A felvételeken látható, hogy a kaszkadőrpáros testének nagy része víz alatt van ebben a forgatókönyvben.

Maga Winslet is megjósolta ezt a kimenetelét a Happy Sad Confused podcastban való nemrégiben történt szereplése során: "Őszinte leszek: valójában nem hiszem, hogy túléltük volna, ha mindketten felszállunk arra az ajtóra. Szerintem belefért volna, de megbillent volna, és nem lett volna fenntartható ötlet. Igen, felfért volna arra az ajtóra, de nem maradt volna fenn. Nem maradt volna."

A második teszt során ismét ráfért Jack és Rose is a tutajra, de Cameron úgy helyezte el a testüket, hogy a felsőtestük (ami a létfontosságú szerveket tartalmazza) a vízen kívül maradt. Ebben a forgatókönyvben mindkettőjük túlélési esélye megnőtt.

"A vízen kívül [a teste] heves rázkódása segített neki" - mondta Cameron - "Ha kiszámoljuk, elég sokáig kibírta volna. Órákig."

A kérdőjel ezzel a forgatókönyvvel kapcsolatban a kitartás. A kaszkadőrök jól kipihentek voltak, és képesek voltak hosszabb időre kitámasztani a felsőtestüket a vízből. Vajon Jack és Rose is meg tudta volna tenni ugyanezt? Mire a filmben a szereplők a tutajnál találják magukat, már órákig tartó, kimerítő üldözést, potenciális fulladást, harcokat és a Titanic teljes elsüllyedését vészelték át. Több mint valószínű, hogy egyik szereplő sem rendelkezne a kaszkadőrök friss állóképességével, hogy képesek legyenek hosszabb ideig fenntartani a túléléshez szükséges testhelyzeteket.

A harmadik és egyben utolsó teszthez Cameron a kaszkadőrökkel elvégeztette az összes olyan megerőltető tevékenységet, amin Jack és Rose a filmben keresztülmegy, hogy kifárassza őket. Cameron egy olyan extra pillanatot is beiktatott, amely nem szerepel a filmben: Rose odaadja Jacknek a mentőmellényét.

"Stabilizálódott - mondta Cameron - "Olyan helyre került, ahol talán kibírta volna, amíg a mentőcsónak odaér. Jack talán túlélte volna, de sok változó van. Azt hiszem, az volt a gondolatmenete, hogy 'Nem fogok egyetlen olyan dolgot sem tenni, ami veszélyezteti őt', és ez 100 százalékban megfelel a karakterének."

Szóval, itt is van: Jack "talán életben maradt volna", ha Rose átadja neki a mentőmellényét. De természetesen ez nem történik meg a filmben.

A Titanic: 25 évvel később James Cameronnal február 5-én kerül adásba a National Geographic Channelen. Cameron Titanicja február 11-én új, 4K 3D-s felújításban kerül a mozikba.