53 Braven  (2018)

Néha nehéz megfejteni, hogy mi hajtja nézők ezreit egy-egy filmhez. Oké, ha valami újdonságról van szó, nem bonyolult. Ha egy régóta várt filmről van szó, azt is megérti az ember. Ahogy azt is, ha egy aktuális esemény (mondjuk a karácsony) miatt elevenítenek fel sokan bizonyos klasszikusokat (mondjuk egy bizonyos betörős filmet…). De vannak olyan fellángolások, amelyek mögött egyszerűen nincs logika.

Ilyen Jason Momoa 2018-ban bemutatott akció-thriller mozija, a Braven is. A film a bemutatója után elég vegyes fogadtatásban részesült, mivel a rajongók és a kritikusok egy része kimondottan jól szórakozott rajta, míg mások eléggé lehúzták. Rajongó legyen a talpán, aki ezek alapján el tudja dönteni, hogy szán-e rá egy estét az életéből. De most úgy tűnik, hogy valamiért nagyon sokan döntöttek így.

A Braven ugyanis az utóbbi napokban szép csendben felkúszott a Netflix nézettségi toplistájának legjobb tíz filmje közé. Hogy miért kaptak rá az emberek, azt tényleg nehéz megítélni, habár a film alapvetően nem is tűnik rossznak.

A történet egy kanadai favágóról szól, aki akarata ellenére egy drogcsempész banda célkeresztjébe kerül. A gengszterek ugyanis épp Braven (ő a fagávó) barátunk hegyi kunyhóját szemelték ki az átcsempészni kívánt áru elrejtésére. Ezzel pedig megkezdődik egy élet-halál harc a favágó és a bandatagok között, ahol előbbi mindent felhasznál, ami csak a keze ügyébe kerül: vadászíjat, baltát és még tüzes piszkavasakat is.

A Braven rendezői székét a korábban kifejezetten kaszkadőrként ténykedő Lin Oeding foglalta el, ez meg is látszik a filmen. Jason Momoa nem csak a főszerepet vállalta el, de a forgatást is az ő produkciós irodája szervezte. Mellette pedig olyan színészeket láthatunk, mint Zahn McClarnon, Stephen Lang, Jill Wagner vagy Garret Dillahunt.