Juliette Binoche (legutóbbi alakításai a galériánkban) színésznő lett az Európai Filmakadémia új elnöke, aki Agnieszka Holland lengyel rendezőt váltja.

Az intézmény azt is közzétette, hogy egyhangú döntés született az EFA igazgatótanácsának tagjai között a pozícióról, miután Holland maga közölte, hogy 2024-ben szeretne lemondani róla. Az EFA elnöki tisztsége tiszteletbeli és szimbolikus jelentőséggel bír a berlini székhelyű testület számára, amely több mint 4600 filmes szakembert képvisel Európa-szerte.

A Európai Filmakadémia első elnöke egyébként Ingmar Bergman volt, akit 1989-ben az intézmény 40 alapító tagja választott meg, őt 1996-ban Wim Wenders váltotta, aki egészen 2020-ig töltötte be a tisztséget. Agnieszka Holland végül azzal az indoklással nyújtotta be a lemondását, hogy a jövőben kizárólag a filmkészítésnek szeretné szentelni az életét.

“Tiszteletben kívánjuk tartani Agnieszka Holland kívánságát, és teljes mértékben megértjük, hogy a filmkészítés melletti kötelezettségek, bármennyire is inspirálóak és fontosak, néha a művészi alkotás útjába állhatnak. Egy ilyen döntés ráébreszt bennünket arra is, hogy milyen sokat köszönhetünk Agnieszka Holland munkájának az intézményünkért” - olvasható az igazgatótanács által kiadott közleményben.

Binoche hivatalosan 2024. május 1-jén veszi át az elnökségi pozíciót.