Noha Gwyneth Paltrow a Szerelmes Shakespeare-ben nyújtott alakításával Oscar-díjat nyert, arról már ritkábban esik szó, hogy Viola de Lesseps szerepére Julia Roberts volt kiszemelve.

Edward Zwick producer nemrégiben egy egészen hosszú cikket szentelt a Air Mailben a film munkálatairól, így az is kiderült, hogy annak idején az Universal Pictures csak akkor volt hajlandó pénzt szánni a filmre, ha sikerül Robertset is leszerződtetni. Az is kiderült, hogy végül Londonban megpróbáltak összehozni egy olvasópróbát, Roberts azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Daniel Day-Lewis legyen a filmes partnere, aki viszont akkor már elköteleződött az In the Name of the Father mellett.

Zwick elmondta, hogy Roberts szinte azonnal megkérte az asszisztensét, hogy "küldjön két tucat rózsát Daniel Day-Lewisnek, egy kártyával együtt, amin ez állt: ‘Légy a Rómeóm’." Zwick később egy közös vacsorát hozott össze Robertsszel és Tom Stopparddal, amely során a színésznő egy üzenetet kapott, ezt követően pedig elviharzott azzal az ürüggyel, hogy megfeledkezett egy barátjával való találkozóról.

A producer ezt követően még találkoztak a színésznő hotelszobájában, ahol Robert elmondta, hogy Day-Lewis elvállalta a filmet, noha a színész személyesen ezt Zwicknek másodszor is cáfolta. 

Roberts másnap megjelent a próbán, ahol Ralph Fiennes-szel került egy párba. “Még amikor Ralph mindent megtett, hogy előcsalja a híres mosolyát, Julia viszont alig vett róla tudomást. Nem állítom, hogy szándékosan szabotált, de ettől függetlenül katasztrófa volt. Próbáltam elkapni Ralph tekintetét, hogy bocsánatot kérjek tőle” - mondta Zick.

A producer hozzátette, hogy a következő napokban egyszerűen rosszul sikerültek a próbák, és hogy érezhető volt, hogy a színésznő nem dolgozott az alakításán. “Próbáltam bátorítani, de ő bizonyára megérezte a nyugtalanságomat, és elkövettem azt a tragikus hibát, hogy alábecsültem a bizonytalanságát” - írja Zwick.

A beszámolóból kiderült, hogy Roberts egyik napról a másikra kijelentkezett a szobájából, majd visszarepült az Egyesült Államokba. “Soha többé nem beszéltem Juliával. Ehelyett távolról figyeltem, ahogy a munkája egyre mélyebbé és nagyobbá válik. Nem neheztelek rá. Ő egy rémült 24 éves volt. Én sem voltam sokkal idősebb, és próbáltam felnőttet játszani, miközben a Globe Színház lebontását néztem” - tette hozzá a producer.

dráma | romantikus | szatíra | történelmi | vígjáték

A fiatal színi író, William Shakespeare (Joseph Fiennes), Londonban igyekszik úrrá lenni alkotói válságán. A fiatalember, akiről még senki sem sejti, hogy egy nap a világ egyik... több»