Érdekes dolog derül ki a nagyinterjúból, amelyet Stephen King az Entertainment Weeklynek adott abból az alkalomból, hogy mozikba került a regény új filmváltozata. Megtudhatjuk, hogy a Kedvencek temetője az író és családja valós élményein alapul, persze a természetfeletti momentumokat leszámítva.

SPOILERVESZÉLY! Az olvasson tovább, aki ismeri már a történetet, illetve az, akit nem zavar, ha fontos fordulatok derülnek ki a cselekményből.

A Kedvencek temetőjének hősei egy négytagú család, akik egy álmos Maine állambeli kivárosba költöznek, mert az orvos apa ott talál magának új munkát az egyetemi klinikán. King és családja a hetvenes évek közepén egy álmos Maine állambeli kisvárosba költözött, mert az író ott kapott munkát az egyik egyetemi karon.

A regényben és a filmben a család fölfedezi a kedvencek temetőjét kies házuk közelében. Kingék konkrétan a kertjükön túl fedezték fel a kedvencek temetőjét.

A regényben a ház közelében forgalmas út található, itt ütik el a kislány macskáját. King kislányának macskáját azon a forgalmas úton ütötték el, amelyen kamionok dübörögtek a házuk közelében.

A regényben fontos szereplő a különös szomszéd öregúr, aki sokat tud a környék múltjáról. Kingék nem sokkal odaköltözésük után megismerkedtek a rokonszenves szomszéd öregúrral, aki sokat tudott a környék múltjáról. Később ez az öregúr találta meg King kislányának elütött macskáját.

A regény ötlete akkor merült fel Kingben, amikor kislánya éjjel a garázsban a macskáját gyászolta. Arra gondolt: „mi lenne, ha a macska visszajönne a kedvencek temetőjéből?”. Aztán King olvasott a környéken hajdan élt algonkin indiánok mitológiájáról, és kezdett körvonalazódni számára, miért térnek vissza a halottak a temetőből.

A regényben és a filmben egyébként több olyan párbeszéd szerepel, amelyek valóban elhangzottak a King család tagjai között.

King eredetileg nem is akarta kiadni a könyvet, de kiderült, hogy a patinás Doubleday kiadó évi 50 ezer dollárt fizet neki (adómentesen!), ha hozzájuk szerződik. (Az író akkoriban, a Carrie sikere után már húzónévnek számított.) Ez akkoriban nagyon sok pénz volt egy fiatal szerzőnek, így hamarosan megjelent a Kedvencek temetője a Doubleday gondozásában.

Az új filmváltozat 80 százalékon áll a Rottentomatoes kritikai portálon.

UIP Duna