Kerekes Péter filmjét jelöli Oscarra Szlovákia

A korábban a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Kerekes Péter Cenzorka című filmjét jelöli Szlovákia a 2022-es Oscar-díjra.

Kerekes Péter neve ugyan kevésbé ismert a szélesebb nézőközönség köreiben, korábban azonban olyan fontos dokumentumfilmeket rendezett, mint a Bársonyos terroristák és a Gulyáságyú.

Az Ivan Ostrochovskýval közösen írt Cenzorka az ukrajnai Odesszában található női fegyház mindennapjait tárja fel, ide érkezik Leszja, akit nem sokkal kisfia születése után hét év börtönbüntetésre ítélnek. A film főszerepeiben Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva és Lyubov Vasylyna láthatóak, az ő alakításaikon kívül azonban minden más valóságos Kerekes dokumentarista filmjében.

Szlovák filmet korábban egyébként nem jelöltek még Oscar-díjra, így Kerekes Péter alkotása igazán mérföldkőnek számít a szlovákiai filmgyártásban.

65 Cenzorka  (2021)

dráma

Az ukrajnai Odessza egy nőknek fenntartott börtöne fogvatartottjainak mindennapjait ismerhetjük meg. Nem sokkal fia megszületése után Leszját hét évre ítélik, így élete egyik... több»