Két magyar animációt is Annie-díjra jelöltek

Kimagasló elismerésben részesült a magyar animációs szakma a nagy presztízsű Annie-díjak jelöltjeinek kihirdetésével, ugyanis a független film kategória öt jelöltje közül idén kettő magyar alkotócsapat munkája. A Kojot négy lelke és a Műanyag égbolt a legjobb független animációs mozifilm kategóriájában versenyez az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai megmérettetésen. A díjakat február 17-én adják át Los Angeles-ben.

Az Annie-díjátadó gálát évente rendezi meg a Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood), amelyet 1960-ban Annecy-ban alapítottak. Az 1972-ben létrehozott, és a filmeket 1992-től díjazó Annie Awards gálán idén összesen 32 kategóriában díjazzák azokat az alkotásokat, melyeket az elmúlt évben mutattak be világszerte.

Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmjével az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú alkotás az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta. A filmet később díjazták Bolognában, Los Angeles-ben, továbbá az Arizóna Nemzetközi Filmfesztiválon, a Trebon Anifilm fesztiválon. Világhódító körútja azóta sem állt meg, hiszen több mint 40 fesztiválra kapott meghívást.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. Rendezője Gauder Áron, aki Bereményi Gézával közösen írta a film forgatókönyvét.

animáció

Az elismert animációs rendező, Gauder Áron (Annecy Cristal-díj) rendezésében készült Four Souls of Coyote az indiánok teremtésmítoszának eposzi kalandmeséje. A film a... több»

Rendező: Gauder Áron
Szereplők: Bozsó Péter, Pikali Gerda

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta különleges atmoszférájú alkotása a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót. A film világpremierje a tavalyi Berlinalen volt és azóta nagy sikerrel járja világszerte a fesztiválokat Amerikától Ázsiáig. A legjobb film Ezüst Méliès-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról és Európai Filmdíjra jelölte az Európai Filmakadémia.

A magyar-szlovák koprodukcióban készült Műanyag égbolt a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap és az Eurimages támogatásával készült. A film producere Fülöp József, Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia.

animáció

Izgalmas sci-fi animációval indítja mozifilmes karrierjét Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. Történetük a jövőbe repít, amikor a kutatók a flóra és fauna visszafordíthatatlan... több»