'Kiforgatták' Johnny Depp rendezőjének szavait, pontosította a sztárról tett megjegyzéseit Maïwenn

Épp tegnap írtunk mi is a nemrégiben megjelent hírről, mely szerint Maïwenn azt nyilatkozta, a forgató stábja félt Johnny Depp. Most úgy néz ki, valaki valahol vlamit ferdített. A rendező-színésznő nyilatkozatot adott ki.

A Jeanne du Barry - A szerető rendezője, Maïwenn a The Independent magazin és annak újságírója ellen szólalt fel, miután a kiadványnak adott interjúja, amely a hónap elején került fel az internetre, egy olyan idézettel volt megtoldva, amelyben a rendező azt mondta, hogy a stábja "félt" Johnny Depptől.

Ebből az ügyből is látszik, milyen fontos az újságírói hitelesség, az interjúk engedélyeztetése és a pontossághoz való ragaszkodás. Híreket átvenni egy dolog. Ilyen esetekben sokkal nehezebb a fact checking, azaz a tények ellenőrzése, főképp, ha tengerentúli adatokkal dolgozunk. De interjúzni már egészen más terület. Olyan mély és kölcsönös bizalom szükséges hozzá, amit egy újságíró csak egyszer játszhat el.

Érdekes felvetés még ennek a történetnek a kapcsán továbbá a "vajon kinek van igaza" kérdés. Az újágírónő és/vagy lapja akartak clickbait sztorit készíteni és ezért ferdítettek vagy a rendezőnő ismerte fel, hogy olyamit mondott, ami hosszabb távon esetleg hátrányos helyzetbe hozhatja? Ezt innen sajnos teljes bizonyossággal sosem fogjuk megtudni.

Minden esetre újabb tanulság, hogy kezeljük fenntartással a túlzottan kattintékony híreket, mert nehéz megállapítanunk, mennyi is a valóságtartalmuk. A narratívák gyorsan és könnyen változtathatóak.

Így lett interpretálva a korábbi interjú ominózus részlete

"Őszinte leszek. Nehéz vele forgatni... az egész stáb félt, mert másfajta humora van, és nem tudtuk, hogy időben érkezik-e, vagy hogy rendben lesz-e, hogy elmondja a szövegét" - mondta Maïwenn a The Independent interjújában - "Úgy értem, még ha ott is volt a forgatáson, időben, a stáb félt tőle".

Most így pontosított a rendezőnő

Maïwenn a Variety-nek adott nyilatkozatában pontosította a megjegyzést, mondván, hogy Depp "karizmájára" és "sztárstátuszára" utalt, amikor arról beszélt, miért volt a színész "ijesztő". Depp forgatáson tanúsított viselkedésével kapcsolatban senki sem félt tőle - pontosította.

"Amikor megjegyzést tettem arra, hogy Johnny "ijesztő", akkor a karizmájáról, a hírnevéről, a sztárstátuszáról stb. beszéltem" - írta Maïwenn. "[Én] megdöbbentem, amikor felfedeztem, hogy az újság azt a címet adta az anyagunknak, hogy 'A stáb félt [Johnny Depptől]', mert így leírva, a kontextus és a finomságok nélkül, ez már egyáltalán nem ugyanazt jelenti. Az újságíró nem akarta felfogni a szavaim finomságát."

Maïwenn teljes nyilatkozata

"Általában az interjúkérdéseim azzal kezdődnek, hogy "Maiwenn, hogyan született meg a film?". Egy év óta először csináltam olyan interjút, ahol az első kérdés az volt, hogy "Maiwenn, melyik a kedvenc filmed Johnny Depp-pel?". Már az elején óvatosnak kellett volna lennem, hiszen kristálytiszta volt, de vak és naiv voltam. Ahogy az interjú véget ért, rájöttem, hogy egyetlen kérdést sem tettek fel nekem a filmmel kapcsolatban, és egyértelmű volt, hogy ez a riporter csak a felhajtást kereste.

Amikor megjegyzést tettem arra, hogy Johnny "félelmetes", a karizmájára, a hírnevére, a sztárstátuszára stb. gondoltam, és megdöbbentem, amikor rájöttem, hogy az újság azt a címszót írta: "A stáb félt [Johnny Depptől]", mert így leírva, a kontextus és a finomságok nélkül, ez már egyáltalán nem ugyanazt jelenti. Az újságíró nem akarta felfogni a szavaim finomságát.

Szeretném tisztázni a dolgokat: Johnny abban az értelemben "ijesztő", hogy karizmája és "királyi" státusza lenyűgöző. A "lenyűgöző" szót kellett volna használnom, ha tudtam volna, hogy Charlotte O'Sullivan ilyen rosszindulatúan fogja használni a szavaimat. 

Valami nyilvánvaló számomra: Charlotte O'Sullivan fütyül a filmekre és a mozira, és csak vitákat akar szítani. Nyilvánvalóan nem szereti a mozit. Miközben a #MeToo mozgalom kellős közepén vagyunk, itt van egy újságírónő, aki csak a filmemben vagy az életemben szereplő férfiakról beszélt velem - a férfiak prizmáján keresztül. Mintha csak a férfiaknak köszönhetően léteznék. Egyetlen kérdést sem tett fel a filmem készítéséről, sem az inspirációimról vagy bármi másról. Aztán panaszkodnak, hogy nincs elég női rendező. Nem akart rólam vagy magáról a munkámról beszélni. Ezt nevezem én személy szerint álfeminizmusnak!

Ismét szeretném tisztázni: Johnny Depp egy hatalmas színész. Az egyik legnagyobb. Nagyon emlékeztetett Brandóra - a zsenialitása és a szenvedései, a nagylelkűsége és a paradoxonai. Bár többször összevesztünk a forgatáson, ő olyasvalaki, akit teljesen tisztelek és csodálok, és fontos számomra, hogy korrigáljam a saját narratívámat, mert nagyon elárulva érzem magam a Charlotte O'Sullivannal készült interjú miatt."

Ezek után érdeklődve várjuk, vajon az Independent és az újságírónő hogyan reagál, reagál-e bármit. 

dráma | életrajzi | történelmi

Jeanne, a kultúra és az élvezetek megszállottja. A munkásosztálybeli nő ügyesen használja intelligenciáját és báját, hogy fokozatosan feljebb lépjen a társadalmi... több»