LMBTQ reprezentációt ígér az Óz, a csodák csodája remake-jének rendezője

1939-ben jelent meg a mozitörténelem egyik legnagyobb klasszikusa, az Óz, a csodák csodája Judy Garland főszereplésével. A film mára a legnagyobbak közé került, igazi kultstátusz lengi körül. Az évtizedek során rengeteg formában feldolgozták már a történetet, de hasonló sikert egyik sem ért el. Kérdés, hogy a most formálódó újabb remake-nek mennyi esélye lesz erre.

Az új remake-et Kenya Barris készíti. Ő írja a forgatókönyvet és a rendezői széket is ő fogja elfoglalni. Korábban olyan filmek szkriptjén dolgozott, mint a Shaft vagy a Roald Dahl: Boszorkányok.

Kenya Barris nemrégiben egy interjúban beszélt a készülő filmről. Elmondta, hogy az 1939-es eredeti az akkori világra reflektált, az olyan meghatározó eseményekre mint a nagy gazdasági világválság vagy a dust bowl (a ’30-as évekre jellemző hatalmas amerikai porviharok, amelyeket a gépesített mezőgazdaság okozott azzal, hogy kiirtotta a fűféléket a termőföldnek szánt területekről, így a talaj felső rétege a szárazság idején porrá alakult, a szél pedig felkapta és pusztító viharrá formálta).

A rendező azt szeretné, sőt, azt ígéri, hogy az új Óz-mozi ugyanezt fogja tenni, vagyis reflektálni fog a mai világra és a mai jelenségekre. Így abban is biztosak lehetünk, hogy az LMBTQ-közösség is jelen lesz a filmben.

„Tükröt fogunk tartani a jelenlegi helyzetünk felé, hogy az LMBTQ-közösséget, a különböző kulturális és társadalmi-gazdasági közösségek szereplőit is megmutassuk, egy olyan történetet mesélünk el, amely tükrözi majd a mai világot. Szerintem ennek most van itt az ideje.” – fogalmazott Kenya Barris, aki hozzátette – „Izgulok. Remélem, hogy az én filmem is legalább olyan hosszú életű lesz mint az eredeti.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy a film mikor kerülhet a mozikba. Azt viszont igen, hogy nem ez az egyetlen projekt, amely Óz történetét meséli el. Egy másik film is tervben van, amelyet Nicole Kassell fog rendezni.