Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
85%

Óz, a csodák csodája (1939)

The Wizard of Oz
Filmadatlap
 
48
Szereplők
38
Vélemények
60
Képek
3
Videók
Óz, a csodák csodája

Galéria (60)

Videók (3)

 
sammy88   2020. 08. 30.

legújabb vélemény

1
Örökzöld csoda

Korának egyik legjobb látványa, magával ragadó történet, igazán jól sikerült film, melyet a mai napig szívesen megnézünk.

 
Artemisia   2019. 12. 30.

4
Mire képes a tiszta gyermeki lélek?

Páratlan filmtörténeti klasszikus, talán a valaha készült legnagyobb hatású film. Példa nélküli kultusz épült köré az elmúlt 80 év során. Üzenete egyszerű, mégis mélyen megérinti a néző szívét. Éterien szép történet az erős és tiszta gyermeki lélekr... teljes kritika»

 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 27.

1

Judy Garland talán legszebb, legaranyosabb filmje. Itt még játszani kellett, nincs CGI, nincsenek számítógépes trükkök, azt látod, amit adnak és tudnak. Alapmű. Az oroszlán külön történetet érdemelne. Ajánlott.

 
mamiéstöti2   2018. 12. 06.

0

Van mondanivalója, de nekem valahogy nem igazán tetszett. Kicsit másabb, mint műfajtársai. A színészi alakítások jók.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 10. 31.

0
Úttörő klasszikus

Kevés olyan film van, amelyre többször hivatkoznak, mint az Óz, a csodák csodája. Judy Garland klasszikusa ezt meg is érdemli, főleg ha azt nézzük, hogy az Elfújta a széllel egy időben jelent meg, s azzal nehéz felvenni a versenyt. Filmművészeti szem... teljes kritika»

 
Yosihiro   2015. 02. 06.

0

Micsoda mese. Most így szinesben is látni mindenképp naghy élmény volt. Amikor olvastam próbáltam elképzelni milyen is lehet de így filmen jobban tetszett mint könyben :) Szerintem egy klasszikus mese ezért ajánlom mindnekinek :)

 
Deku   2017. 07. 10.

0

Elsősorban igazán érdekes film, tény, hogy nem mai viszont mindenképpen egyszer legalább megnézős fajta. Van rendes mondanivalója a filmnek ez pedig nagyon jó pont nálam.

A film összbevétele 26 120 538 dollár volt (imdb.com).

 

Abban az időben a filmstúdiók beleszólhattak a szereplők magánéletébe, táplálkozási szokásaiba is, így Judy Garlandot arra kényszerítették, hogy éhezzen és dohányozzon, naponta csak egy tál salátát és egy kis adag levest ehetett.

(Zsolt Zsolt)
 

A film 1978-as átdolgozásában Michael Jackson alakította Madárijesztőt.

(Artemisia )
 

A Gyáva Oroszlán valódi oroszlánbőrből készült jelmeze több mint 45 kg-t nyomott.

(Artemisia )
 

A szóbeszéd szerint az egyik Pöttömöt alakító férfiszínész öngyilkos lett, egy a stúdióban felépített erdőben lévő fára akasztotta fel magát. Ez látszik is abban a jelenetben, mikor Dorothy, a Madárijesztő és a Bádogember hárman elindulnak a Sárgaköves Úton az erdő felé. Való igaz, hogy az ominózus jelenetben látni egy sötét alakot az egyik fán himbálózni. Azonban az MGM cáfolta a híresztelést, és azzal magyarázta a sötét alakot, hogy a forgatásra madarakat rendeltek az erdőbe, és egy madarat látunk a fán. A 60. évforduló alkalmából kiadott VHS-eken már digitálisan eltüntették az alakot.

(Artemisia )
 

Judy Garland exférje könyvében azt írja, hogy a Pöttömöket alakító férfiszínészek zaklatták a kiskorú Judy Garlandot a forgatások során.

(Artemisia )