Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
86%

Óz, a csodák csodája (1939)

The Wizard of Oz
Filmadatlap
 
48
Szereplők
39
Vélemények
60
Képek
3
Videók
Óz, a csodák csodája

Galéria (60)

Videók (3)

 
JRD   2023. 02. 21.

legújabb vélemény

0
Látvány, játék, dalok, történet 5*...háttér események 1*

Vitathatatlan, hogy Judy Garland egyik legemlékezetesebb filmje az Óz, a csodák csodája. Ekkor még csak 17 éves volt. A filmet többször szinkronizálták újra magyar nyelven. Az MGM kasszasikert látott a történetben így mindent megtettek, hogy az ötle... teljes kritika»

 
Artemisia   2019. 12. 30.

4
Mire képes a tiszta gyermeki lélek?

Páratlan filmtörténeti klasszikus, talán a valaha készült legnagyobb hatású film. Példa nélküli kultusz épült köré az elmúlt 80 év során. Üzenete egyszerű, mégis mélyen megérinti a néző szívét. Éterien szép történet az erős és tiszta gyermeki lélekr... teljes kritika»

 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 27.

1

Judy Garland talán legszebb, legaranyosabb filmje. Itt még játszani kellett, nincs CGI, nincsenek számítógépes trükkök, azt látod, amit adnak és tudnak. Alapmű. Az oroszlán külön történetet érdemelne. Ajánlott.

 
mamiéstöti2   2018. 12. 06.

0

Van mondanivalója, de nekem valahogy nem igazán tetszett. Kicsit másabb, mint műfajtársai. A színészi alakítások jók.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 10. 31.

0
Úttörő klasszikus

Kevés olyan film van, amelyre többször hivatkoznak, mint az Óz, a csodák csodája. Judy Garland klasszikusa ezt meg is érdemli, főleg ha azt nézzük, hogy az Elfújta a széllel egy időben jelent meg, s azzal nehéz felvenni a versenyt. Filmművészeti szem... teljes kritika»

 
Yosihiro   2015. 02. 06.

0

Micsoda mese. Most így szinesben is látni mindenképp naghy élmény volt. Amikor olvastam próbáltam elképzelni milyen is lehet de így filmen jobban tetszett mint könyben :) Szerintem egy klasszikus mese ezért ajánlom mindnekinek :)

 
Deku   2017. 07. 10.

0

Elsősorban igazán érdekes film, tény, hogy nem mai viszont mindenképpen egyszer legalább megnézős fajta. Van rendes mondanivalója a filmnek ez pedig nagyon jó pont nálam.

A film összbevétele 26 120 538 dollár volt (imdb.com).

 

Az írónak, mikor végre elkészült a film, nem igazán tetszett. Saját bevallása szerint ennek többször hangot is adott. Mégis az 1939-es Óz, a csodák csodája mára igazi klasszikussá vált.

(JRD)
 

Érdekes szemelvény a mű megszületésével kapcsolatosan, hogy eredetileg amolyan gazdasági meseként látott napvilágot, mely hivatott volt „elfogadtatni” a hitelpénz megjelenését az aranyfizetés helyett. Fura, hogy mára egy gazdasági „tanmeséből” szórakoztató és elgondolkodtató történet lett. Bár talán annyira nem is, hiszen ki ne tudná, hogy Piroska és a farkas története, vagy Hamupipőke meséje (vagy Hófehérke meséje, Csipkerózsikáé, Janicsi és Juliskáé stb.) sem úgy született meg, mint ahogyan mostanság ismerjük.

(JRD)
 

Óz igazi neve Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs, de ez csak akkor derül ki, ha elolvasod a történet második kötetét. O.Z.P.I.N.H.E.A.D. a monogramja. Mivel a pinhead nem éppen hízelgő szó az angol nyelvben (kb. tökfej), ezért a szereplő lerövidítette, és így lett csak Oz, azaz Óz. Az első kötetben egyébként főként csak Varázslóként hivatkoznak rá.

(JRD)
 

Abban az időben a filmstúdiók beleszólhattak a szereplők magánéletébe, táplálkozási szokásaiba is, így Judy Garlandot arra kényszerítették, hogy éhezzen és dohányozzon, naponta csak egy tál salátát és egy kis adag levest ehetett.

(Zsolt Zsolt)
 

A film 1978-as átdolgozásában Michael Jackson alakította Madárijesztőt.

(Artemisia )