Pókember 1962 óta szórakoztatja a képregényrajongókat és tartja rettegésben Manhattan bűnözőit a képkockákon, a mozivásznon és a videojátékokban. Peter Parker szuperhős alteregója egyike a világ leghíresebb és legnépszerűbb hőseinek, akit mindenhol ismernek. De van valami, ami eléggé megkülönbözteti őt a többi szuperhőstől.

Batman, Superman, Wonder Woman, Ironman… ilyen man, olyan man, amolyan man. A legtöbb szuperhősben közös pont, hogy nevük rövid, tömör és lényegretörő. Ja, és egyikben sincs kötőjel. Kivéve egyvalakit: Spider-Man! Bár hazánkban mindenki csak Pókemberként ismeri, nem pedig Pók-emberként, illik tudni, hogy kedvenc hálószövőnk igenis kötőjellel írja a nevét eredetileg.

Ez olyan apróság, ami valószínűleg sokaknak még csak fel sem tűnt sosem. De vannak olyan szemfüles rajongók is, akiket igenis furdalt a kíváncsiság, hogy kedvencük miért különcködik ennyire. És ezt a kérdést annak idején, még 2010-ben fel is tették Spider-Man megalkotójának, Stan Lee-nek. És ő nem is titkolózott a magyarázatot illetően.

Stan Lee elmondta, hogy nagyon egyszerű oka volt, amiért azt a pici kötőjelet odabiggyesztette a Spider és a Man közé. Amikor megszületett a fejében a falmászó hős karakterének ötlete, már volt egy szuperhős, aki bizonyos tekintetben hasonlított hozzá. Az illető neve szintén S-sel kezdődött, és szintén kék-piros ruciban tett igazságot világszerte. És nem mellesleg ő akkorra már igazi világsztárnak számított.

Természetesen Supermanről van szó, a DC és úgy általában a világ egyik leghíresebb szuperhőséről, aki akkoriban is már igazi veterán sztárnak számított (először 1938-ban láthatták őt egy képregényben). Stan Lee egyszerűen nem akarta, hogy az olvasók összekeverjék a két karaktert, ezért úgy döntött, már a nevét is egy picit másképp fogja írni – kötőjellel.

Érdekesség, hogy a The Amazing Spider-Man 1964-ben megjelent 19. epizódjában (és más fejezetekben is) hősünk maga is felhívja a figyelmet erre az apróságra: „Amikor megkérdezik, mi történt veletek srácok, nehogy elrontsátok a nevem: meg ne feledkezzetek a kötőjelről!” – mondta egy csapat földhöz hálózott bankrablónak búcsúzóul. Nézd meg a cikkünk galériájában!