Luc Bessont nemi erőszakkal vádolják

Egy fiatal színésznő, aki két filmen is dolgozott együtt Luc Bessonnal, keresetet nyújtott be a rendőrségre nem erőszak ügyében. A nő nem kívánja felfedni kilétét, de a Variety-nek nyilatkozott az esetről, ami május 10-én történt Párizsban, a rendező Valerian és az ezer bolygó városa című filmjének egyik eseményén.

A színésznő állítása szerint a rendező belekevert valamit a teájába, amitől elvesztette az eszméletét, és arra tért magához, hogy a rendező szexuálisan molesztálja, majd távozásakor egy meg nem határozott összeget hagyott a szobában.

Bár az újság nem tudta elérni a rendezőt, hogy kommentálja az esetet, Besson jogi képviselője kijelentette, hogy a rendező tagad minden ellene felhozott vádat.

A rendezőről a MeToo mozgalom elindulása óta keringenek pletykák a filmiparban, de semmilyen konkrét eset nem került elő a közelmúltból – sőt, Franciaországban elég kevesen csatlakoztak a mozgalomhoz. Ennek egyik oka a kulturális gátakban, másik oka a szigorú francia törvényekben keresendő: az országban nagyon szigorúan büntetik az esetleges rágalmazást vagy becsületsértéseket.

A rendező következő filmjét, az Annat októberben mutatják be az Egyesül Államokban Helen MirrenCillian Murphy és Luke Evans főszereplésével – a Lionsgate tervein valószínűleg nem módosít a most kipattant ügy. Ám a renderő több filmjében közreműködő francia filmvállalatnak, az Europacorpnak nem igazán jön túl jól ez a nehézség, ugyanis most minden mozdíthat erőforrásukra és kreativitásukra szükség lenne, hogy a 230 millió eurós mínuszból valahogy kimásszanak.