Martin Scorsese beszólt a RottenTomatoes-nakA kép forrása: https://theplaylist.net/martin-scorsese-rotten-tomatoes-20180430/

Martin Scorsese legutóbb a Robert Osborne Awardot zsebelte be a TMC filmfesztiválon, amelyet olyan alkotóknak ítélik oda, akik életben tartják a klasszikus filmművészet kulturális örökségét, és átmentik azt a következő generációknak. Így nem véletlen, hogy a filmrendező helyén valónak ítélte meg, hogy köszönőbeszédében kifejtse véleményét a modern filmiparról.

Talán nem meglepő: de nincs oda a jelenleg zajló folyamatokért. Álláspontja igen tömör: szerinte minden, ami a mai világban jelen van, leírható azzal az egy szóval, hogy tartalom. Mert tulajdonképpen mindent eképpen kezelünk, legyen az egy kép, egy videó, egy kávéfőző reklámja vagy az Arábiai Lawrence, és szerinte gond, hogy nem társítunk különböző értékeket ezekhez a nagyon is különböző dolgokhoz – így egyértelmű, hogy súlyuk, tartalmuk vagy jelentőségük beleveszik a tartalmak végtelen sorába.

A rendező természetesen nem süllyedt odáig, hogy nevesítse is azokat a platformokat vagy felületeket, amelyek szerinte elértéktelenítik a mozgóképet, de elég egyértelmű, hogy a különböző videómegosztókra (Youtube) és streaming szolgáltatókra (Netflix) gondolt. Amiben azért van egy kis csavar: legújabb filmjét, a Az Írt ugyanis a Netflixen fogják bemutatni – és igen, minden kétségek kizáróan csak egy újabb darabka tartalomként fog majd megjelenni a felhasználók monitorján.

Ám nem csak ezzel van gondja az egyik legnagyobb nevű rendezőnek: azt is problémásnak tartja, hogy az olyan oldalak, mint a RottenTomatoes vagy a CinemaScore rögtön vagy egy film bemutatását követően minél hamarabb kínálnak olvasóiknak kritikai véleményt egy filmről – így szinte semmi idő nem jut arra, hogy a közönség megnézze, megrágja, és eldöntse saját magának, hogy a film jó-e vagy sem. Ezzel a folyamattal pedig ugyanott tartunk, mint a fent említett jelenségnél: vagyis az amerikai művészet egyik kiemelkedő formátuma tartalommá degradálódik.

Persze egy ilyen beszédet nem lehet pesszimistán zárni, ezért Scorsese nagyvonalúan és szeretettel bókolt hatalmasat a fesztivál jelen lévő közönségének, miszerint azok, akiket még érdekel az igazi művészet, eljárnak filmfesztiválokra, és ennek nagyon örül. Mert az ilyen emberek még meg tudják különböztetni a művészetet egy Youtube-videótól – és azzal, hogy elmennek a filmfesztiválokra, tesznek a mozi elértéktelenedése ellen.