A filmtörténelem egyik legjobb rivalizálását a Vissza a jövőbe trilógia adja. A filmekben Marty McFly utazgat előre-hátra az időben, hogy hol a szüleit hozza össze egy bálon, hol a saját gyerekeinek nézzen a körmére, hol pedig az időgépet feltaláló tudós barátját mentse meg a vadnyugaton. Ami mindhárom filmben közös azon túl, hogy egytől egyig zseniálisak, az Biff Tannen karaktere, aki Marty McFly állandó ellenfele volt.

Amint azt mindenki jól tudja, Marty karakterét a film készítői először Eric Stoltznak adták, de néhány felvétel után rájöttek, hogy az ő stílusa egyszerűen nem illik ahhoz, amit ők elképzeltek. Ezért leváltották a színészt és helyére Michael J. Fox került, a többi pedig már történelem.

Ugyanakkor jogosan merülhet fel a kérdés a rajongókban, hogy vajon a Biffet alakító Thomas F. Wilson a való életben is ekkora tulok volt-e. Természetesen nem, de színésznek kiválóan hozta a figurát. Az viszont igaz, hogy ő és színésztársa nem nagyon jöttek ki jól a valóságban sem.

A színész egy interjúban mesélt arról, hogy amikor még Eric Stoltz alakította Martyt, komoly összetűzésbe keveredtek, ami végül nem is oldódott meg. Azt a jelenetet forgatták, amikor az ’50-es években az iskolai menzán először összekapnak. Itt Eric Stoltz minden felvételen túl erőszakosan és erősen lökdöste Thomas F. Wilsont, akinek kék-zöld foltok voltak a kulcscsontján. Saját bevallása szerint csak azért nem szólt senkinek erről a stábban, mert nem akarta kockáztatni élete első nagyfilmes szerepét.

Cserébe elhatározta, hogy egy későbbi jelenet felvételén fog visszavágni – szó szerint. Arra a jelenetre gondolt, amikor a Tengermélyi varázs bálon a parkolóban Biff behúz egyet Martynak. Csakhogy erre végül sosem került sor, mert még a felvétel előtt elküldték Eric Stoltzot.

És, hogy mennyire jött ki Michael J. Fox-szal? Vele egészen más volt az egész forgatás hangulata, így a közös munka is remekül ment kettejük közt. A kávézóban való dulakodásuk során például olyan jó volt a dinamika köztük, hogy Michael J. Fox valójában hozzá sem ért Thomas F. Wilsonhoz, pedig a felvételen nagyon úgy tűnik.

kaland | sci-fi | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

A fiatal Marty McFlynak, mint minden átlagos tinédzsernek, átlagos gondjai vannak a mindennakpokban. Egyvalami azonban megkülönbözteti őt a többiektől. Egyik legjobb barátja, Doki... több»