Mától a Netflixen: Rendhagyó börtönkísérletről szól az új doku-sorozat

Merész ötlettel állt elő Eric Higgins, arkansasi seriff, akit egyre jobban aggasztottak a magas visszaesési arányok abban a közösségben, ahol maga is szolgált, ezt a kísérletet tárja fel a Netflix új doku-sorozata, Nyitott ajtók: Börtönkísérlet.

Egy olyan társadalmi kísérletet láthatunk, amely átalakítja a börtönbüntetés lényegét a Little Rockban található Pulaski Megyei Regionális Börtönben. A nyolc epizódból álló sorozat azt vizsgálja, mi történik, ha hat hétre feloldják a cellák zárját, és a fogvatartottak közösséget és struktúrát teremtenek maguknak.

A cél tehát annak megállapítása volt, hogy a nagyobb önállóság és a kevesebb ellenőrzés a börtönökben vezethet-e közösségorientáltabb életkörülményekhez, és jobban támogatja-e a börtönbüntetés egyik alapvető célját: az emberek visszatartását a jövőbeli bűncselekmények elkövetésétől.

"Arra gondoltunk, hogy mit is tehetünk, hogy némi felelősségvállalást teremtsünk a fogvatartottak számára abban az egységben. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a létesítményt, és mit tehetünk, hogy továbbra is felelősségre vonjuk őket, de ugyanakkor felhatalmazzuk őket?” - mondja Eric Higgins.

A Nyitott ajtók: Börtönkísérlet mától tehát elérhető a platformon, a sorozat mafabos adatlapján található Netflix ikonra kattintva pedig közvetlenül elindíthatjátok a lejátszás, amennyiben rendelkeztek előfizetéssel a szolgáltatónál.

dokumentum

Egy arkansasi büntetés-végrehajtási intézetben egy seriff radikális társadalmi kísérletet hajt végre, hogy a bebörtönzött férfiaknak nagyobb mozgásteret biztosítson ebben a... több»