Christopher Nolan 12. filmes alkotása a mozikban óriási sikert aratott.

Az Oppenheimer, amelyet 2023. július 21-én mutattak be, a Pulitzer-díjas American Prometheus: J. Robert Oppenheimer diadal és tragédia című életrajzi könyvön alapul. Az nyitóhétvégén minden várakozást felülmúlt, 82,4 millió dollárt keresve a mozipénztáraknál. Az Oppenheimer világszerte 912 millió dollárnál is több bevételt hozott a mozikban való futása során, ezzel minden idők legsikeresebb életrajzi filmje lett.

A film J. Robert Oppenheimer nyomában jár, akit Cillian Murphy alakít. A tudós, a híres Manhattan-projektet vezette, amely hatalmas erőfeszítéseket tett az atombomba létrehozására a második világháború idején.

Murphy elmondta, hogy a szerep, amikor először megmutatták neki "óriási és ijesztő" volt számára.

“Ha nem éreztem volna benne kihívást, nem is vállalom. Gyakran fog el a félelem vagy a szorongás, de akkor azt mondom magamnak, hogy már 25 éve vagy a pályán, ezt is megoldom.”- nyilatkozta.

A film a második világháború alatti atombomba létrehozásáról szól. Konkrétabban J. Robert Oppenheimer követi, aki felelős volt a Manhattan-projekt sikeréért.

Nolan 2022 december 13-án kiadott nyilatkozatában az Associated Press-nek elmondta, hogy a film elkészítéséhez az IMAX technológiát használata, ami "nagyon fontos annak érdekében, hogy a közönséget eljuttassa annak az embernek az elméjébe és élményébe, aki örökre megváltoztatta a világunkat."

A film mától nézhető a Telekom Filmpremieren.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»