Kamu az egész: Hivatalosan cáfolták a Mátrix legnépszerűbb tévhitét

Amikor 1999-ben a mozikba került a Mátrix, a nézők már érezhették, hogy különleges élményben lesz részünk. És valóban, Lana és Lily Wachowski egy olyan produkcióval állt elő, mellyel megreformálták az akciófilmek műfaját, és egy olyan kultikus sci-fit álmodtak a vászonra, mely bár kétségkívül sok helyről merített, de a saját jogán is jelentős mérföldkő lett a filmtörténetben. Az elmúlt húsz évben számtalan érdekesség derült ki a film kapcsán, kult rovatunkban azonban most lerántjuk a leplet az egyik legnépszerűbb történetről, mely bár nagyon izgalmasan hangzik, azonban mégis messze áll az igazságtól.

Mátrix-filmek rajongói biztosak hallották már a történetet, mely szerint a Warner Bros. 10 millió dolláros költségvetést adott az első epizódnak, azonban a Wachowski testvérek hamar rájöttek, hogy ez az összeg igen kevés lesz, ha mindazt vászonra szeretnék vinni, amit megálmodtak. Ezért úgy döntöttek, hatalmas kockázatot vállalva a teljes büdzsét az első jelenetbe fektetik, hogy prezentálni tudják a producereknek a víziójukat. A fejesek ámultak a leforgatott jelenet láttán, és további 60 milliót adtak a párosnak. Nagyszerű történet, nem igaz? Az egyedüli probléma az, hogy nem igaz, de mint minden mítosznak, ennek is a valóságban erednek a gyökerei.

A népszerű teóriát nem más, mint a film speciális effektjeiért felelős John Gaeta cáfolta. A szakember elmondása szerint a forgatást 90 napra ütemezték be, azonban már az elején világossá vált, hogy képtelen lesznek tartani a határidőt. A Warnernél ez komoly aggodalmat keltett, ezért Gaeta és Wachowskiék előálltak egy tervvel: egyetlen hétvége alatt kicsiszolták a film nyitójelenetének speciális effektjeit, megtoldották néhány hangeffekttel, és elküldték a stúdiónak, hogy megmutassák, miként állnak a munkálatok. Gaeta elmondása szerint a terv tökéletesen bevált. A Warner illetékeseinek valóban leesett az álluk, és ettől kezdve minden támogatást megadtak a produkciónak. A teljes forgatás végül közel egy hónappal lett hosszabb a tervezettnél, de ez a 118 napnyi munka kellett ahhoz, hogy megszülethessen minden idők egyik legjobb, korának pedig leglátványosabb akció sci-fije.

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi a filmmel kapcsolatban, látogass el a Mátrix filmadatlapjára ide kattintva, vagy olvasd el a korábbi cikkünket, melyben 10 olyan tényt gyűjtöttünk össze a filmről, amit talán csak a legnagyobb rajongók tudnak.

92 Mátrix  (1999)

akció | sci-fi

Neo (Keanu Reeves) ismeri a világot, amiben él, legalábbis azt hiszi, amíg meg nem ismerkedik Morpheusszal (Laurence Fishburne). A titokzatos férfi olyan dolgokat mutat neki, melyek... több»