92 Mátrix  (1999)

Közel 20 éve, hogy a mozikba került a Wachowski testvére mára már kultikusnak számító trilógiája, a Mátrix.

Ennek alkalmából szeretnénk megosztani 10 olyan érdekességet, amelyekről ugyan ritkán hallani, mégis valószínűleg nagy befolyással bírnak a széria alakulására.

1. Neo szerepére nem csupán Keanu Reeves, hanem többek között Nicolas CageBrad PittJohnny Depp és Val Kilmer is esélyes volt.

2. Trinity szerepére Will Smith feleségét, Jada Pinkett-et is meghallgatták.

3. Eredetileg több Morpheus is szerepet kapott volna a filmben, a karaktert többek között Russell CroweSamuel L. Jackson és Gary Oldman is alakította volna.

4. A forgatást közvetlenül megelőzően Keanu Reeves komoly gerincműtéten esett át, így a munkálatok alatt több jelenetnél is nyakmerevítőt viselt. De a forgatás első napján Hugo Weaving is komolyan megsérült a lábán.

5. A film harci jeleneteinek koordinátora, Woo-ping Yuen eredetileg nem akarta elvállalni a munkát, mégis azzal a kitétellel vett részt a munkálatokban, hogy teljesen szabad kezet kaphatott.

6. A Mátrix és a valóság képi világa zöld és kék színdominanciával különül el egymástól, a köztes térben, amikor Morpheus és Neo harcol egymással, a sárga szín dominál.

7. A klasszikussá vált lassítás jelenetei valójában nem CGI technika, a képsorokat közel 10 napon keresztül vették fel.

8. Keanu Reeves csaknem 7 kilót fogyott, hogy hitelesnek tűnjön azokban a jelenetekben, amikor Neo felébred a Mátrixból.

9. A franchise megélt egy képregény-sorozat folytatást is, amely The Invisibles címen jelent meg.

10. A Mátrix forgatókönyve eleinte annyira nem tetszett a producereknek, hogy nem táogatták az ötletet, helyette pedig a Bound című thrillerre kérték fel a Wachowski testvéreket.