83 McQueen  (2018)

Már csak napok kérdése, és a hazai mozikba is megérkezik Peter Ettedgui és Ian Bonhôte dokumentumfilmje. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 5 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Hamarosan a mozikban a divatvilág brit fenegyerekéről, Alexander Lee McQueenről szóló lenyűgöző dokumentumfilm, melyből megismerhetjük a 2010-ben tragikusan fiatalon elhunyt tervezőzseni életútját. A produkciót Peter Ettedgui és Ian Bonhôte írta és rendezte (McQueen, Alleycats - Szabályok nélkül).

Íme tehát 5 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • A filmben feltűnik néhány darab Lady Gaga kollekciójából is, melyeket az énekesnő a Bad Romance című dalához forgatott videoklipben viselt.
  • Alexander McQueen négy alkalommal (1996, 1997, 2001, 2003) is elnyerte az Év brit divattervezője-díjat, de 2003-ban elnyerte a CFDA az Év legjobb nemzetközi tervezőjének járó díját is.
  • Alexander McQueen nyíltan vállalata homoszexualitását. Párjával, George Forsyth-tel 2000 esküdtek meg, bár a házasságkötés nem volt hivatalosnak tekinthető, ugyanis a spanyol törvények nem teszik lehetővé, hogy két férfi frigyre lépjen. A McQueen és Forsyth kapcsolata végül nem bizonyult hosszú életűnek.
  • Alexander McQueen olyan hírességeknek tervezett ruhát, mint Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham, Rihanna, Lady Gaga, Katie Holmes, Cate Blanchett, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz, Kate Bosworth, Aimee Mullins, Patsy Kensit, Kate Middleton, Mikhail Gorbachev és Charles herceg.
  • McQueen kábítószerfüggő és depressziós volt. 2010 február 11-én hunyt el negyven éves korában. A designer drogok hatása alatt felakasztotta magát kilenc nappal azt követően, hogy édesanyja elhunyt rákban.

Hazai premierdátum: 2018.12.13.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: