Még be sem mutatták, máris jön az év horrorjának folytatása

Ősszel kerül a mozikba Az ördögűző: A hívő, amely az 1973-as horrorklasszikus folytatása – tehát nem veszi figyelembe az elmúlt évtizedek egyenetlen színvonalú ördögűzős opuszait –, és már azt is lehet tudni, hogy 2025-ben érkezik a következő rész, az Exorcist: Deceiver (kb. Ördögűző: Az ámító). 

David Gordon Green, aki az elmúlt években sikeres trilógiát rendezett a Halloween feltámasztásával, most az Ördögűzővel csinálja meg ugyanezt. Green azt mondja, a trilógia teljesen új utakon indul el a klasszikushoz képest, csak az alapkoncepció maradt. Ezúttal két kislányt száll meg a démon, és a kétségbeesett apa a téma legfőbb szakértőjéhez fordul, azaz Chris MacNeilhez, akit Ellen Burstyn játszott az első filmben. A színésznő ötven év után visszatér, ő jelenti az egyik fontos kapcsolatot a kiindulóponttal. Azt is lehet tudni, hogy Linda Blair, aki az eredetiben a megszállott kislányt, Megant játszotta, szintén ott volt az új rész forgatásán, de Green egyelőre lebegteti, hogy szakértőként működött-e közre, vagy kameója is van.

Van még egy kapcsolódási pont az új opusz és a klasszikus között. Annak idején nagy visszhangot keltett, hogy az Ördögűző mozielőzetesének végén fekete-fehér stroboszkópos képek villantak fel, amelyek a megszállott Regant mutatták. Ez a közönség egy részéből epileptikus rohamot, hányást, szédülést vagy pánikot váltott ki. Az új előzetes ugyanezt az effektet alkalmazza, bár sokkal rövidebb ideig, feltehetően arra utalva, hogy Az Ördögűző: A hívő nézőit hasonló sokk várja, mint a klasszikus esetében.

A horror október 12-től a hazai mozikban.

UIP-Duna