Meghalt a Doktor Dolittle és a Távol Afrikától magyar származású állatidomárja, Hubert Geza WellsA kép forrása: Zoran Kokanovic/Unsplash

Meghalt Hubert G. Wells, aki állatokat idomított többek között az eredeti Doktor Dolittle, a Távol Afrikától és a Ragadozók című filmekhez. 88 éves volt.

Wells karácsony napján halt meg korával összefüggő betegségben Thousand Oaks-i otthonában, mondta el állatidomár kollégája, Doree Sitterly a The Hollywood Reporternek.

Sitterly és Wells 20 évig dolgoztak együtt - ő volt Meryl Streep dublőre a Távol Afrikától a című filmben, míg Wells az 1986-os Oscar-díjas film főállatidomárjaként tevékenykedett -, és ebből 10 évig a Santa Monica-hegységben lévő telepen éltek, ahol idomított vadállatokat tartottak. 

A magyar származású Wells Hollywoodban a Junglelandben kezdte pályafutását, egy 27 hektáros vidámparkban és magánállatkertben Thousand Oaksban, ahol filmekhez, tévéműsorokhoz és reklámokhoz béreltek és idomítottak állatokat. Miután 1969-ben bezárt, létrehozta a Animal Actors of Hollywoodot, és 30 éven át vezette ezt a vállalkozást.

John Guillermin Sheena, a dzsungel királynője (1984) című filmjében, amelynek főszerepét Tanya Roberts játszotta, Wells öt oroszlánt, három leopárdot, négy csimpánzt, négy fehér lovat, 12 flamingót, két arát, egy elefántot és egy orrszarvút hozott Kenyába a forgatásra.

"A Sheena rossz film volt, szinte fájdalmas volt nézni, de nekem és a stábomnak szórakoztató volt, és anyagilag is kifizetődő" - írta 2017-es emlékiratában, a Lights, Camera, Lions-ban: Memoirs of a Real-Life Dr. Doolittle című könyvében.

Hubert Geza Wells 1934. augusztus 8-án született Budapesten. Édesapja, Karl, erdőmérnök volt. Fiatal korában szívesen olvasta Edgar Rice Burroughs Tarzan-történeteit, és foglalkozott a sólyomászattal; első madarát Fulgurnak nevezte el, ami latinul villámot jelent.

Wells 1954-ben kezdte a szakmát Magyarországon, majd három évvel később az Egyesült Államokba utazott. New Yorkban és Floridában kutya- és leopárdshow-t rendezett.

A 60-as évek közepén Kaliforniába költözött, hogy egy Disney tévéfilmben dolgozzon, és oroszlánidomárként kapott munkát a Junglelandben, de számos filmben közreműködött tanácsadóként.

Becslései szerint pályafutása során öt kontinensen több mint 150 játékfilmben és 200 tévéműsorban dolgozott.