Meghalt A farm, ahol élünk színésznője,  Hersha ParadyA kép forrása: Andres F. Uran on Unsplash

Hersha Parady, aki 1977-1980 között a Walnut Grove-i tanítónő és az Ingalls család barátjának, Alice Garvey-nak az alakításával elnyerte A farm, ahol élünk nézőinek szívét, tegnap halt meg a virginiai Norfolkban, miután a múlt hónapban agydaganat miatt megműtötték. 78 éves volt.

Bár a nyár elején végzett agyműtét kezdetben sikeresnek tűnt, Parady később tüdőgyulladást kapott, és lélegeztetőgépre került, miközben állapota romlott. Egy Facebook-bejegyzésben tegnap este színésztársa és barátja, Alison Arngrim, aki a bajkeverő Nellie Olesont játszotta a sorozatban, azt írta: "A mi vad, szelídíthetetlen, tehetséges Hershánk elhagyott minket."

Parady 1971-ben debütált a televízióban a Bearcats! című sorozatban, és még abban az évtizedben feltűnt több sorozataban is, de 1977-ben debütált A farm, ahol élünk tanítónőjének jellegzetes szerepe hozta el számára az igazi ismertséget. Az ohiói Berea városában született Parady a Cleveland Play House-ban kezdett el színészkedni, mielőtt Los Angelesbe költözött és elindította tévés karrierjét. 

Egy olyan korszakban, amikor a sorozatok állandó szereplőit ritkán ölték meg, a Parady által alakított Alice Garvey éppen ilyen sorsra jutott a Walnut Grove-i Vakok Iskolájában pusztító tűzvészben. A tűz, amelyet a fiatal Albert Ingalls (Matthew Labyorteaux) véletlenül gyújtott meg, miután a pincében titokban eldobott egy égő dohánypipát, több ember életét követelte, köztük a tanárnő Alice és Mary Ingalls Kendall (Melissa Sue Anderson) kisfia életét.

Az a jelenet, amelyben Parady Alice-je a kisbabát a kezében tartva megpróbálja betörni az iskola makacsul szilárd ablakát, később egy televíziós városi legendát eredményezett, miszerint a sorozat készítője, Michael Landon megtréfálta Paradyt azzal, hogy az ilyen jelenetekben általában használt hamis, könnyen összetörhető üveg helyett egy törhetetlen ablakot használt.

Bár a Landon-legenda megalapozatlan, a stabil ablak miatt Parady extra erőfeszítéseket tett a menekülési kísérlete során, ami azt a hangulatot keltett, mintha a tanárnő a csecsemőt használná, "faltörő kosként"....

A komor befejezés ellenére Parady gyakran hivatkozott az epizódra mint a kedvenc részére a sorozatból. Egyszer azt mondta egy interjúban: "Annak ellenére, hogy a közelgő végzetet hozta volna - legalább üvöltéssel és nem nyöszörgéssel távoztam! A speciális effektes srácokkal és a Los Angeles-i tűzoltósággal való munka volt az első számomra, és hogy "irányított" tűzzel és készenlétben lévő tűzoltó készülékekkel voltam körülvéve, készen álltam arra, hogy "vihart játsszak"! Minden percét imádtam!"

A farm, ahol élünk után Parady olyan tévésorozatokban szerepelt, mint a Megoldatlan rejtélyek (1996), a Second Noah (1996) és a Kenan & Kel (1997).

Hírességek, akiket 2023-ban vesztett el a világ