Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
85

A farm, ahol élünk (1974)

Little House on the Prairie
Filmadatlap
 
98
Szereplők
8
Vélemények
73
Képek
Videók
 
indingo   2017. 12. 24.

legújabb vélemény

Gyerekkoromban rendszeresen néztük. Nyárra kiadta az irodalomtanárnő, hogy kötelező nézni a sorozatot. Sok minden történt benne a családi gondokon túl is. A vége nagyon megrázó volt.

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 11. 12.

Egy óriási kedvenc, amely nemcsak a gyermekkoromat határozta meg, hanem felnőttként is ugyanolyan értékes pillanatokat képes nyújtani minden egyes alkalommal, amikor rábukkanok. Olyan 8-10 éves lehettem, amikor először láttam a tv-ben, nővéremmel minden egyes nap bekuckóztunk a fotelbe és megnéztük. Ezután nagyon hosszú időre eltűnt a képernyőről legnagyobb sajnálatomra. Most, a Story tv jóvoltából azonban újra az emberek életének a része lehet ez a kultikus sorozat, amiért csak hálásak lehetünk a csatornának. A történetben egy család, egy kisváros életének eseményeit követhetjük végig, s közben fontos vallási, történelmi és gazdasági kérdéseket latolgat. A modern kor és technológia szemüvegén keresztül nézve, különösen érdekes visszatekinteni, hogy milyen problémákkal kellett szembesülnie a kor emberének az 1800-as évek derekán, hogy egyetlen jégeső tönkretehetett mindent, amiért egy évig keményen dolgozott egy gazda, hogy mennyire fontos volt a családi és a közösségi összetartás és mennyire fontos lenne ma is. Tisztában vagyok vele, hogy a történetben több a fikció, mint a valóság, hiszen bár Laura Ingalls Wilder regényein alapszik, a cselekmény nagy része Michael Landon fantáziájának a gazdagságát bizonyítja. Ennek ellenére nagyon is jól tud esni néha kicsit lelassítani és kiszakadni ebből a felgyorsult világból és az ilyen típusú családi sorozatok erre a célra tökéletesen megfelelnek, éppen ez teszi őket időtállóvá.


 
Deku   2017. 08. 22.

El se tudom mondani, hogy gyerekkoromban mennyire odavoltam ezért a sorozatért. Mai szemmel beletekintve viszont nem igazán értem mi vonzott benne annyira. Átlagos kis sorozat.

 
Edii   2015. 09. 30.

Nagyon szerethető sorozat, tanulságos, aranyos történetekkel. A mai napig, ha úgy adódik bele-bele nézek!

 
Dodi   2015. 06. 18.

Egy kiváló, tanulságos sorozat. Szerethető karakterekkel és kiváló színészekkel. A mai napig néha belenézek és ugyanolyan jónak találom!

 
dittee   2015. 12. 27.

Kiváló sorozat. Minden rész tanulságos és tud újat mondani. Nagyon szerethető sorozat, kiváló karakterekkel, akiket nagyszerű színészek keltenek életre.

 
zsanett0820   2015. 05. 26.

Ez a sorozat számomra örök kedvenc! Hogy miért? Mert nem elvesz, hanem ad. Minden rész oktató jelleggel bír, és bár sokszor felüti a fejét a rossz, mégis szinte minden esetben példát szolgáltat, hogy miként kell ezeket a dolgokat kezelni, megoldani. Az évek során leforgatott epizódokban nyomon követhetjük, miként nő fel Laura, hogyan alakul családjának a sorsa, élete, miken kell keresztülmenniük, megbirkózniuk. Ajánlom még a sorozat befejezte után készült TV filmeket, amelyekben végső lezárást kap a történet.

Karen Grassle
Karen Grassle
 

Az Emlékezzetek rám című epizódban (2.évad) Julia Sanderson temetésén elhangzik egy nagyon szép idézet: "Derűs szívvel emlékezzetek rám, mert én is így emlékezem rátok. Ha csak könnyeket hozok szemetekbe, inkább felejtsetek el". Ezeket a búcsúzó sorokat Michael Landon írta és filmbéli lánya, Melissa Gilbert a színész temetésén is ezekkel a mondatokkal búcsúzott tőle.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A sorozatban Percival Daltont, azaz Nellie férjét alakító Steve Tracy a valóságban homoszexuális volt és AIDS-ben hunyt el 1986-ban. Alison Arngrim az ő tiszteletére hozott létre egy AIDS-eseket támogató alapítványt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Doktor Baker volt az őt alakító Kevin Hagen kedvenc szerepe karrierje során. Ennek tiszteletére egy egyszemélyes showt is indított 1992-ben, melyben sorozatbeli szerepét vette alapul. A színész emlékül még a sorozatban viselt kalapját is megőrizte.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A sorozat szereplői közül többen adtak ki önéletrajzi műveket, köztük Melissa Gilbert (Laura), Melissa Sue Anderson (Mary), valamint Alison Arngrim (Nellie) is. Utóbbi "Confessions of a Prairie bitch" címmel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Egy részben a híres énekes Johnny Cash és felesége, June Carter is szerepel. Cash egy csalót alakít, aki Alden tiszteletes lopott ruháiban érkezik Walnut Grove-ba és az ott gyűjtött adományokból szeretne meggazdagodni. (3.évad, The collection/A szív szava című rész).

(ArpiHajdu és Réci)
 

A történetből 2008-ban musical változat készült, amelyben Melissa Gilbert játszotta az anya szerepét.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Michael Landon és Victor French (Mr. Edwards) a valóságban is jó barátságot ápoltak. A farm, ahol élünk után Főút a mennybe (Highway to heaven) címmel újabb közös sorozatot készítettek.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Mary Ingalls a valóságban is megvakult, ám filmbéli férje Adam Kendall nem létezett. Mary Ingalls valójában sohasem ment férjhez, nem tanított a vakok iskolájában sem. Idős éveiben Carrie és Grace testvéreinél lakott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A sorozat Laura Ingalls Wilder könyvein és Michael Landon és forgatókönyv író társai munkáján alapszik. A szereplők közül az Ingalls család tagjai, valamint Almanzo Wilder és családja (róluk az Almanzo, a fiú a farmról című könyv számol be), Laura és Almanzo lánya, Rose Wilder és a város egyes tagjai, mint Alden atya, vagy Nellie Olson valós szereplők. Ám sokszor (mint Nellie, vagy Mr. Edwards esetében is), az írónő több karakter személyiségjegyeinek összevegyítéséből alkotta meg a szereplőit. A könyv megírásának történetét Landon is fontosnak tartotta bemutatni, így egy egész részt szánt neki a 9. évadban, Once upon a time címmel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A legutolsó részben Walnut Grove lakói felrobbantják a város épületeit, nehogy a várost bekebelezni vágyó üzletemberek kezére kerüljenek. A valóságban ténylegesen felrobbantották a forgatási helyszíneket és díszleteket, így a sorozat színészei (főként Melissa Gilbertnek) nem kellett megjátszania a sírást az utolsó forgatási napon. Ez nem is csoda, hiszen a színészek többsége ezek között a díszletek között nőtt fel (a forgatás majd egy évtizedig tartott).

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.