52 Ébrenlét  (2021)

Az online streaming korszakának egyik örök igazsága, hogy egy film még nem feltétlenül lesz jó csak attól, hogy mindenki azt nézi. Mert míg az újdonságokat csak a mozikban lehetett megnézni, addig az emberek jobban válogattak, hogy mire szentelnek időt és pénzt. A Netflix világában viszont bármibe belekezdünk, ha elég gyakran dobja fel nekünk az ajánló.

Valahogy így lehet ez a Netflix legújabb sci-fijével, amely jelenleg a második legnézettebb film hazánkban, de világszerte is elég jól szerepel. Ám ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki megnézte, ódákat zengene róla, sőt…

Az Ébrenlét című posztapokaliptikus sci-fi thrillerről van szó, amely a hónap elején debütált a legnagyobb streaming szolgáltató kínálatában. A sztori egy globális katasztrófa után játszódik, amely egyszerre két módon is tönkretette az emberiség modern civilizációját. Egyrészt használhatatlanná tett minden modern elektronikus berendezést, amivel pár száz évvel visszarugdosta az emberiséget a középkor felé. Másrészt megfosztotta az embereket az alvás képességétől, vagyis mindenki napi 24 órában ébren van és még csak a telefonját sem tudja nyomkodni közben… Egy ilyen katasztrófára megoldást kell találni és egy egykori rendőr és a lánya talán talált is.

A film tehát jelenleg az egyik legnézettebb a Netflix kínálatában, pedig ha valaki csak az értékeléseket és kritikákat olvassa el róla, az valószínűleg inkább még a TV-t is kihúzza a dugóból, nehogy véletlenül megnézze.

Az Ébrenlét a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól nem túl veretes 34 százalékot tudott összekaparni, de a nézői kritikák még ennél is csúfosabbak, tőlük csak 30 százalékot kapott. Itt, a Mafabon valamivel megengedőbb az olvasótábor, de azért ők sem emelték piedesztálra a filmet. Tőletek is csak jóindulatú 49 százalékra futotta.