89 X-akták  (1993)

A ’90-es évek egyik ikonikus sorozata, amelyen egy egész generáció nőtt fel kisebb rettegésben. Ez volt az X-akták, amely a magyarok számára a hétfő esti fő műsort jelentette, hogy másnap megbeszéljék a munkahelyen vagy iskolában, milyen izgalmas és paranormális esetet oldott meg (vagy épp nem oldott meg) Fox Mulder és Dana Scully párosa. Csakhogy azt akkor kevesen tudtuk, hogy a páros a háttérben ki nem állhatta egymást.

Az X-akták első körben összesen kilenc évadot ért meg, valamint készült több mozifilm is belőle. Néhány évvel ezelőtt további két évaddal toldották meg sokak örömére. A történet az FBI két különleges ügynökéről szólt, akik kifejezetten a paranormális eseteken dolgoztak. A gyakran önálló sztorival rendelkező részek azonban apránként egy nagy, világméretű összeesküvés építőkövei is voltak, miszerint a kormány már évtizedek óta a legnagyobb titokban szövetkezik a földönkívüliekkel egy ember-UFO hibrid nép megalkotásán.

A sorozatot mindenki imádta, de azt csak kevesen tudják, hogy a Fox Muldert alakító David Duchovny és a Dana Scullyt játszó Gillian Anderson nem nagyon jöttek ki egymással. Sőt, mondhatjuk azt is, hogy utálták egymást. Ezt ma már mindkét színész kendőzetlenül elismeri, ugyanakkor azt nem nagyon tudják megmondani, hogy mikor és miért alakult ki közöttük a soha fel nem oldódó feszültség.

Gillian Anderson azt viszont elárulta, hogy voltak olyan időszakok a forgatáson, amikor a jelenetek felvételén túl sokáig egyáltalán nem beszéltek egymással. A konkrét okát vagy kezdetét ő sem tudná felidézni, de valószínűleg pusztán a kettejük személyisége közti különbségekből fakadt. A színésznő azt is felelevenítette, hogy mikor a második évad forgatása idején terhes lett, sokáig úgy érezte, kiközösíti a stáb emiatt. Arra is emlékszik, hogy sok feszültséget keltett a nemek közti egyenlőtlenség is. Az egy dolog, hogy David Duchovny sokkal magasabb gázsit kapott, de rengeteg jelenetben csak azért kellett a színész háta mögött maradnia vagy közlekednie, mert az férfi volt ő pedig nő.

Szomorú, hogy sokunk kedvenc ügynökpárosa valójában ennyire nem találta meg az életben a közös hangot. De szerencsére mindez a sorozatból egyáltalán nem jött le, amint forogni kezdett a kamera, mindketten azonnal félretették a személyes nézeteltéréseiket, és onnantól csak a profi színészi munka maradt.