Mai szemmel két dolgot nehéz elképzelni. Az egyik a Karib-tenger kalózai franchise Johnny Depp Jack Sparrow-ja nélkül. A másik pedig, hogy volt idő, amikor a filmipar nagy szakértői és elemzői nagy tétben mertek volna fogadni rá, hogy a franchise-t beindító első film, A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka gigantikus bukás lett.

Nos, nem lett az, sőt. Minden idők egyik legtöbb bevételt generáló mozis sorozata született meg belőle, amely a Disney számára is meghozta a kedvet a későbbi hasonló projektekhez. De visszatérve a karibi térségben hajózó fantasy kalózokhoz. Annak idején, amikor az első film ötlete még tényleg nem volt több egy ötletnél, számos stúdió és szakértő gondolta úgy, hogy semmi jó nem sülhet ki egy disneylandi attrakcióból készülő mozifilmből.

Talán ezek a károgó hangok és pesszimista előrejelzések eljutottak Robert De Niro fülébe is. Ez csak azért érdekes, mert Johnny Depp előtt ő volt az elsőszámú jelölt Jack Sparrow szerepére. A már a 2000-es évek elején is élő legendának számító színészt ideális választásnak tartották a Disney fejesei, ám Robert De Niro nagy bánatukra nemet mondott a felkérésre. Az ok egyszerű volt: ő is úgy érezte, hogy ebből a filmből nagy bukás lesz.

Hogy nem lett igaza, azt ma már mindenki tudja. Ugyanakkor érdemes azon is elgondolkozni, hogy tényleg nem volt-e igaza. Mert bizony ha egy picit jobban megpróbáljuk elképzelni, amint Robert De Niro Jack Sparrow-t alakítja, azonnal érezzük, hogy még látatlanban sem nagyon működik a kémia a színész és a karakter között.

Robert De Niro egész egyszerűen képtelen lett volna még csak hasonló figurát is kihozni Jack Sparrow-ból, mint amit Johnny Depp megalkotott általa. Valószínűleg egy sokkal komolyabb karakter faragott volna belőle, és ezzel oda is lett volna az egész franchise-t az elejétől a végéig a hátán cipelő közkedvelt figura. Ha így nézzük, már mi is úgy érezzük, hogy Robert De Niro kapitánnyal a fedélzeten, a Karib-tenger kalózai villámgyorsan hullámsírba merültek volna…