78 Gru 3  (2017)

Az Illumination stúdió filmjei rövid idő alatt meghódították a világot. Gru és a minyonok minden korosztály szívébe belopták magukat, összesen 4,7 milliárd dollárnyi bevételt értek el, és a produkciók bekerültek minden idők legnézettebb animációs filmjeinek elitklubjába.

2016-ban az Illumination két újabb megasikert könyvelhetett el. A kis kedvencek titkos élete (The Secret Live of Pets) című animációs produkció minden idők legjobb nyitását produkálta (összbevétel: 875 millió dollár), az Énekelj! (Sing) című zenés darab pedig 632 millió dolláros összbevételt ért el.
Az Illumination most a Gru 3-mal lepi meg a közönséget, amelyben visszatér Gru, Lucy, imádnivaló lányaik – Margó, Edit és Ágnes –, no és persze a fékezhetetlen minyonok. De vannak új szereplők is. 

Történetünk merész fordulatot vesz. Odáig fajult a világ, hogy Grút kirúgják a Főgonosz-ellenes Szövetségből, mert nem volt képes kiiktatni az emberiséget veszélyeztető aktuális gazfickót, s emiatt súlyos lelki válságba kerül. Ám ekkor felbukkan egy titokzatos idegen, aki arról értesíti hősünket, hogy van egy eddig ismeretlen ikertestvére, akinek minden vágya, hogy olyan rettentő főgonosz legyen, mint egykoron ő volt. Gru lassan ráébred, hogy mégis milyen jó velejéig rossznak lenni, és egy kis termékeny káoszt vinni a tespedt világba.

Egy kis Gru-mitológia

A 2012-ben bemutatkozott Gru mint önjelölt főgonosz annak idején arra tett fel mindent, hogy a fékevesztett sárga segítőtársai, a minyonok segítségével ellopja a Holdat, de úgy hozta a sors, hogy inkább három árva kisleány, Margó, Edit és Ágnes pótapja lett. Ennek hatására elképesztő mértékben megjavult: reggelente nutellás bucival kényeztette a lányokat és határidő előtt befizette az áfát, mint a kisangyal.
A Gru 2-ben beszervezte őt a Főgonosz-ellenes Szövetség, hogy a rablóból lesz a legjobb pandúr elve alapján segítsen becserkészni és kiiktatni a világbékét fenyegető legelvetemültebb gazfickókat. Bár soha nem volt romantikus alkat, Gru képes volt érzelmileg is jelentős mértékben fejlődni, így beleszeretett Lucyba, a csinos szuperkémbe, akit végül feleségül is vett. Így a három kisleánynak végre szerető édesanyja is lett, amire mindig is vágytak.

A Minyonokban (amely produkció 2015-ben került a mozikba, de a Gru-sorozat előzményeit meséli el) azt láthattuk, hogy a kedves, sárga, ám velejükig elvetemült kis töppedvények miként keresnek igazán gonosz gazdát maguknak, míg rá nem találnak Grúra. Egyébként tessenek kapaszkodni: a sárga törperémek önálló filmben térnek vissza a Minyonok 2-ben 2020. nyarán.

A Gru 3 cselekményének középpontjában az áll, hogy hősünk és újdonsült felesége, Lucy valahogy nem bír egy új főgonosszal. Ez nem is csoda, hiszen Balthazar Bratt a nyolcvanas években gyermekként tévésztár volt, ám hirtelen páros lábbal kirúgták, és ezt a sokkot azóta is képtelen feldolgozni, így bosszút forral egész Hollywood ellen. Mivel hőseink nem tudják legyőzni a megkattant és fúriává változott egykori tévésztárt, megszégyenítik őket és rövid úton kipenderítik a Főgonosz-ellenes Szövetségből.
A minyonok azt remélik, főnökük a fordulat hatására észre tér, és ismét a gonoszok gondosan kitaposott ösvényén halad tovább, ám Gru odanyilatkozik, hogy ő bizony örökre a jó oldalra állt. A minyonok erre bedobják a durcát, felmondanak és számukra megfelelő új gonosz után néznek. Mel, a lázadás vezetője lesz a főminyon – vagy legalábbis ő úgy képzeli. Jerry és Dave, a két minyon, aki nem vett részt a lázadásban, Gru és családja mellett marad.

A kirúgása után Grúnak nehezen megy a talpra állás. Hirtelen megjelenik egy idegen, aki közli vele, hogy rég nem látott édesapja elhunyt, ellenben van egy eddig eltitkolt ikertestvére, Dru, aki nagyon szeretne találkozni vele.

Gru padlót fog a hír hallatán, de édesanyja közli vele, hogy minden, amit hallott, szentigaz. Az ikrek megszületése után ugyanis a szülők megállapodtak, hogy elválnak, mindketten felnevelnek egy-egy gyereket, de soha többé nem találkoznak. Az anyuka azt is boldogan elárulja, neki azért jutott Gru, mert az apa nagyon gyorsan lecsapott a másik, sikerültebb gyerekre.

Gru és családja felettébb örvendeznek afelett, hogy előkerült az eltűnt ikertestvér, csakhogy amikor meglátogatják Drút Szabadföldjén, kiderül, hogy a tesó minden téren felülmúlja Grút. Hősünk hitvány testalkatú, kopasz, utálja az embereket és nemrég lett munkanélküli, Dru viszont lenyűgöző és sikeres személyiség, örökölte atyja előnyös tulajdonságait, annak felettébb jövedelmező sertéstelepéről nem is beszélve.

Grún erőt vesz a kisebbrendűségi komplexus, ám új helyzet áll elő, amikor Dru közli, hogy atyja nyomdokaiba szeretne lépni, hogy ő lehessen a világ elős számú főgonosza. Dru elárulja, hogy atyja soha nem hitt a képességeiben, ezért Gru segítségére van szüksége ahhoz, hogy igazán derék főgonosszá válhasson, s ezzel a családi hagyomány méltó örököse lehessen.

Gru ráébred, hogy ha összefog testvérével és felhasználják atyjuk kifinomult és alattomos fegyverkészletét, szembe tudnak szállni Balthazar Bratt-tel. Szövetséget kötnek tehát. Csakhogy viszály tör ki a testvérek között, és Bratt is sokkal veszedelmesebb ellenfélnek bizonyul, mint gondolták.

Így alakult a Gru 3

Az első részben Gru megtapasztalta, milyen érzés szülőnek lenni és mit jelent a feltétel nélküli szeretet. A folytatásban Gru szerelmes lett. Most pedig oda érkeztünk, hogy hősünk lelki válságba kerül, mert kirúgták és a saját testvérével kénytelen rivalizálni.

Chris Meledandri

Chris Meledandri producer, a Gru-sorozat alkotója két fő cél tűzött ki maga elé. „Egyrészt tiszteletben kellett tartanunk azokat az alkotóelemeket, amelyek miatt a közönség annyira imádja Grút. A másik dolog: olyan friss ötletekkel kellett előállnunk, amelyek mozgásban tartják a történetet. A Gru-filmek azért működőképesek, mert pergő ritmusban nagyon harsány poénokkal állnak elő, de közben mély érzelmi húrokat pengetnek, s ezekkel minden néző azonosulni tud. Nem a tortadobálás vagy a hanyattesés, hanem a karakterek dinamikája viszi előre a cselekményt. A csetlő-botló minyonok lenyűgözik a közönséget, és Drúnak még akkor is szívből drukkoltunk, amikor ő volt a főgonosz.”

Ken Daurio forgatókönyvíró, aki hosszú évek óta Meledandri munkatársa, elárulja, hogy a producerek arra kérték, ne csupán a humort hangsúlyozza a történetben, hanem próbáljon minél több érzelmi töltést vinni abba, hogy az ikertestvérek találkoznak. „Jó ötletnek gondoltuk, hogy hirtelen előkerül valaki, akitől Dru falra mászik, és aki miatt elkezd azon töprengeni, hogy mégis mi dolga van az életben. Dru ráébreszti Grút, hogy főgonosznak lenni talán mégis jó… Azt súgja neki: csak egy balhé, és megint ráérzel az ízére… Azt mondja, mindez a vérünkben van, mert ezt írta elő nekünk a sors.”

„Amint belépett Gru ikertestvére, hatalmasra nőtt a mozgásterünk – mondja Meledandri. – Dru sok mindenben hajaz Grúra, miközben a legtöbb dologban a szöges ellentéte. Grúval kezdetben madarat lehetne fogatni, hogy végre előkerült az ikertestvére, de aztán rájön, hogy ez több bajjal jár, mint haszonnal. Megkezdődik a testvérek vetélkedése, aminek nem látszik a kimenetele. Az egész hajcihőtől ráadásul csak tovább mélyül Gru életközépi válsága.”

A Gru 3 másik új szereplője Balthazar Bratt, az egykori tévés gyermeksztár, aki régi sérelmei miatt bosszút akar állni Hollywoodon. Nem tudja megbocsátani hajdani rajongóinak sem, hogy elfordultak tőle. „A főgonoszok állnak filmjeink tengelyében – magyarázza Meledandri. – Grúnak és Lucynak méltó ellenfélre van szüksége, aki nem csupán fenyegető figura, hanem vígjátéki szempontból is érdekes. Ha egy klasszikus, komoly főgonoszt kreáltunk volna Gru ellen, teljesen súlytalanná válik ebben a humoros közegben.”

A Gru-sorozat hosszú évekre tekinthet vissza, nem csoda, hogy a karakterek sokat fejlődtek ezalatt. „Gru kicsit kifinomultabb figura lett, hiszen az apaság megváltoztatja az embert – magyarázza Piere Coffin rendező. – Már nem az az elvetemült falurossza, akivel először találkoztunk, de azért egy kis egészséges undokság megmaradt benne. Lucy rendkívül elegáns és stílusos nő, nehéz is volt őt megfelelően animálni, mivel a sálja határozza meg a megjelenését. Margo még szimpatikusabb, mint volt, Edit huncutabb, mint korábban, Ágnes pedig olyan cuki és imádnivaló, mint még soha.”

Egyetlen Gru-film sem működhet új minyonok nélkül, akik lendületet adnak a cselekmények. A mostani epizódban Mel viszi a prímet, aki lázadást szít Gru ellen, és új utakra akarja vezetni kicsiny, sárga seregét. „Mivel ők igazi minyonok, természetesen elszúrják, és a rácsok mögött kötnek ki – mondja Balda rendező. – Viszont érdekes, hogy a külvilágban senki nem törődik velük, a börtönben viszont ők lesznek a királyok.”

Az viszont elképzelhetetlen, hogy Gru és a minyonok hosszabb távon kibírnák egymás nélkül. Végül csatlakoznak gazdájukhoz, mert szükségük van egymásra. (UIP-Duna)