Mit keresett a hadsereg A Gyűrűk Ura forgatásán?

Ahhoz kétség sem férhet, hogy A Gyűrűk Ura trilógia forgatása a mozitörténelem egyik legnagyszabásúbb filmes projektje volt. A forgatás Új-Zélandon folyt hatalmas munkát jelentett nem csak a stáb, de rengeteg helybéli számára is. Hogy mást ne is mondjunk, a lovas jelenetek nagy részében helyi lovas statisztákat alkalmaztak. De van egy érdekes történet Hobbitfalváról is.

A hobbitok otthona a Megye lakói, ennek egyik falucskája Hobbitfalva. Azért érdekes, mert itt él Bilbó és unokaöccse, Frodó is, akik a J.R.R. Tolkien által megálmodott fantáziavilág igen fontos szereplői. Hobbitfalva megjelenik mind A Gyűrűk Ura, mind A hobbit művekben, és így természetesen mindkét filmes trilógiában is.

Peter Jackson, a filmek rendezője nagyon nagy figyelmet szentelt Hobbitfalva megteremtésének. Bár a filmekben tulajdonképpen csak néhány percekre láthatjuk a kétségtelenül igen bájos és mesébe illő kis települést, a megépítése hihetetlen erőfeszítéseket vett igénybe.

A forgatás tényleges megkezdése előtt egy évvel láttak hozzá Új-Zéland északi részén egy nagyjából két négyzetkilométeres területen az építkezéshez. A rendezőnek sikerült kijárnia hazája kormányánál, hogy az munkálatokban az ország hadserege is részt vegyen. Így Hobbitfalva egy részét Új-Zéland katonái építették fel.

Szükség is volt a segítségükre, hogy időben elkészüljenek a díszletekkel. Szó szerint felépítettek egy falut: utakat építettek, fákat ültettek, kerteket rendeztek be és persze a földbe vájt hobbitlakokat is meg kellett alkotni.