2019.09.17   szerző: hp   hozzászólások: 0

Csütörtöktől látható a hazai mozikban a Rambo 5: Utolsó vér (18). A széria kapcsán az embereknek általában két dolog jut rögtön az eszébe: Sylvester Stallone és a híres túlélőkések. De miért is lettek ilyen fontosak ezek a látszólag egyszerű használati tárgyak? Seres Lajos késkészítő, a Sító Knives alapítója segítségével sorra vesszük a Rambo filmekhez kapcsolódó késeket, illetve értékeljük azok használhatóságát a valóságban. Hogy jobban megértsük a kések jelentőségét, ugorjuk kicsit vissza az 1980-as évek elejére…

Most mindent megtudhatsz Rambo gyilkoló eszközeiről

 

RAMBO – ELSŐ VÉR (1982)

Kés tervezője: Jimmy Lile

Penge hossz / szélesség / vastagság: 225 mm / 38 mm / 5mm

Penge gerince: fűrészfog kialakítása alkalmas kisebb ágak átfűrészelésére.

Penge színe: alumínium ezüst

Kézvédő: alsó vége laposfejű-, felső vége pedig keresztcsavarhúzó kialakítású.

Markolat: 120 mm hosszú, 30 mm átmérőjű alumínium cső, a végén menetes kialítással, amihez az iránytűvel ellátott zárósapkát lehet rögzíteni. Tartalmaz egy túlélőszettet (tű, cérna, horgászhorgok, gyufa, foszforos papír, damil). A borítása kb. 5 méter hosszú zöld zsinór, amely letekerve horgászásra és rögzítésre is alkalmas.

Érdekesség: ez volt a ’80-as évek első olyan akciófilmje, amelyben főhős kése is főszerepet kapott. A Kommandó (1985), Krokodil Dundee (1986) vagy a Ragadozó (1987) című filmekben látott masszív kések is ennek köszönhetik sikerüket.

Valódi használhatóság: 9/10

 

RAMBO – ELSŐ VÉR II. (1985)

Kés tervezője: Jimmy Lile

Penge hossz / szélesség / vastagság: 250 mm / 50 mm / 5mm

Penge gerince: fűrészfog kialakítása alkalmas kisebb ágak átfűrészelésére.

Penge színe: fekete, ezüst

Kézvédő: alsó vége laposfejű-, felső vége pedig keresztcsavarhúzó kialakítású.

Markolat: 120 mm hosszú, 30 mm átmérőjű alumínium cső, végén üvegtörő. Tartalmaz egy túlélőszettet (tű, cérna, horgászhorgok, gyufa, foszforos papír, damil).

A borítása kb. 5 méter hosszú fekete zsinór, amely letekerve horgászásra és rögzítésre is alkalmas.

Érdekesség: ahogy a filmek második részeire jellemző, itt is megtartották az alapokat, csak sokkal nagyobb lett minden.

Valódi használhatóság: 9/10

 

RAMBO II. & III. (csizmakés)

Kés tervezője: Gil Hibben

Penge hossz / szélesség / vastagság: 150 mm / 20mm / 4mm

Penge színe: matt fekete

Markolat hossza: 120 mm

Teljes hossz: 270 mm

Érdekesség: a kés alapját egy orosz dobókés képezi. Szóval az amerikaiak mégis csak tanultak valamit az orosz kollégáktól.

Valódi használhatóság: 8/10

 

RAMBO III. (1988)

Kés tervezője: Gil Hibben

Penge hossz / szélesség / vastagság: 280 mm / 60 mm / 6 mm

Penge gerince: a fűrészfogat felváltotta Gil Hibben jellegzetes „névjegye”, a három kisebb és egy hosszabb íves beköszörülés.

Penge színe: szálcsiszolt acél

Kézvédő: fém

Markolat: 120 mm hosszú, tömör, rózsagyökér fa

Érdekesség: teljesen új formavilág a korábbiakhoz képest. A kés teljes alakja egyben a Hibben Knives logója is. A pengében egy hosszú 6x90 mm nút található (szintén Hibben védjegy), melynek funkciója, hogy a kést extrém kiegészítővel, egyfajta „szárnyas késsé” lehet bővíteni. Ezt a verziót végül a film alkotói elvetették, így összesen 2 db készült belőle. Egyet Hibben megtartott, egyet pedig Stallone kapott, amit 2015-ben egy jótékonysági aukción árvereztek el.

Valódi használhatóság: 7/10

 

RAMBO III. – „THE RESCUE” PROTOTÍPUS (1988)

Kés tervezője: Gil Hibben

Érdekesség: ez a prototípus igyekezett folytatni a korábbi filmekben látott kések formavilágát, csak nagyobb méretben. Üreges markolat, nagyobb penge, fűrészfogak. Ebben a pengében is látható a 6x90 mm nút. Az eredeti tervek szerint tükörpolírozású volt a penge. Még egy jelenetet is forgattak ezzel a késsel, ám az alkotók és Hibben is egyetértett abban, hogy a sivatagban teljesen felesleges a fűrészfogazat, illetve a tükörpolír sem ideális a rejtőzködéshez.

Valódi használhatóság: 5/10

 

JOHN RAMBO (2008)

Kés tervezője: Gil Hibben

Penge hossz / szélesség / vastagság: 280 mm / 65 mm / 8 mm

Penge színe: matt fekete

Markolat: úgynevezett „full tang” kés esetén a markolat maga a penge anyaga, amelyet ebben az esetben egy fekete bőrcsíkkal tekertek körbe

Érdekesség: ez egy machete típusú kés, amelyet Stallone kérésére Gil Hibben úgy tervezett meg, hogy a filmben akár Rambo is el tudja készíteni. A színész nagy álma volt, hogy végre egy saját maga által készített kést használjon Rambo, és a 3. részhez fel is vettek egy jelenetet, amelyben Hibben instrukciói alapján kovácsolja a kést, de ez végül kimaradt a végső változatból.

Valódi használhatóság: 9/10

 

JOHN RAMBO – „BIG JOHN” PROTOTÍPUS (2008)

Kés tervezője: Gil Hibben

Penge hossz / szélesség / vastagság: 290 mm / 60 mm / 6 mm

Penge színe: szálcsiszolt acél

Kézvédő: fém

Markolat: 120 mm hosszú, tömör, rózsagyökér fa

Érdekesség: Hibben tervei alapján készült kés a Rambo III. és IV. részének tökéletes keveréke. Megtartották a III. részre jellemző markolatot és Hibben védjegyeket, de igazodva az IV. részhez, itt már megjelenik a machete forma. Ezt a kést, ebben a formában valószínűleg John Rambo nem tudta volna elkészíteni, ezért is maradtak az egyszerűbb és hatékonyabb full tang machetenél.

 

RAMBO V. – UTOLSÓ VÉR – HIBBEN PROTOTÍPUS (2019)

Kés tervezője: Gil Hibben

Penge hossz / szélesség / vastagság: 270 mm / 50 mm / 6 mm

Penge színe: matt, szálcsiszolt acél

Kézvédő: fém

Markolat: 120 mm hosszú, tömör, ébenfa

Érdekesség: Ez a kés teljesen megegyezik a Rambo III.-ban látott verzióval, méretein minimálisan változtattak. A penge hamis élén használható fűrészfogak vannak. Ez a kés látható volt a film korai plakátjain, promóciós anyagain, de a végső változatba végül nem került be.

 

RAMBO V. – UTOLSÓ VÉR – „HEARTSTOPPER” VERZIÓ (2019)

Kés tervezője: Dietmar Pohl

Érdekesség: a film bemutatója előtt még titkosak a kés adatai, de az első információk illetve Sylvester Stallone social posztjai alapján a kés igazodott az új évezred trendjeihez, így anyagában és megjelenésében is a legmodernebb technikákat ötvözi.

akció | thriller

John Rambo utolsó akicójára készül, azonban nem lesz könnyű dolga, ugyanis ellenfele egy rendkívüli hatalommal bíró mexikói kartell. A leszámolás kezdetét veszi, Rambónak... több»

(Vertigo Media)