Jövő csütörtökön érkezik a magyar mozikba A fattyú, a Nikolaj Arcel 2023-as epikus történelmi dráma, mely Ida Jessen Captain and Ann Barbara című könyve alapján készült dán-német-svéd koprodukcióban Mads Mikkelsen főszereplésével.

A fattyú 2023. augusztus 31-én mutatkozott be a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol versenybe szállt a rangos Arany Oroszlánért, sőt, akár még a 96. Oscar-díjkiosztón is ott lehet Dánia jelöltjeként a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában, amire jó esély mutatkozik, ugyais az alkotás bekerült a decemberi, 15 döntős filmet tartalmazó szűkített listára.

A film 1755-ben játszódik, és Ludvig Kahlen kapitány történetét meséli el, akit Mads Mikkelsen alakít. Kahlen, a német hadsereg dán tisztje 25 év szolgálat után visszatér Dániába. A település megalapításáról álmodozó Frederik de Schinkel, a helyi elöljáró és kapzsi földbirtokos heves ellenállásába ütközik. Az elbeszélés Kahlen küzdelme körül bontakozik ki, amely a föld megműveléséért és a nemesi cím megszerzéséért folyik, összefonódva a jobbágyok, Johannes Eriksen és Ann Barbara életével, valamint a Helene Edellel való romantikus kapcsolatával.

Miközben Kahlen az álmaiért küzd, a film mélyen belemerül az igazságosság, a romantika és a társadalmi konfliktusok témáiba. A lebilincselő történet az érzelmek hullámvasútján vezeti végig a nézőket, és egy keserédes feloldásban csúcsosodik ki.

A kritikusok nagyon pozitívan  fogadták A fattyút, amit a Rotten Tomatoes-on elért 90%-os étékelése is remekül példáz.

A fattyú, amely nem csak kiemelkedő alakításokkal és lenyűgöző operatőri munkával nyűgözi majd le a hazai nézőket, hanem a történelmi zűrzavarok hátterében a szívósság és az elszántság megrendítő történetétének életre keltésével is, február 1-től látható a mozikban.

84 A fattyú  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

A 18. századi Dániában V. Frederik király kijelenti, hogy Jütland vad mocsarait le kell csapolni, művelni és gyarmatosítani kell a földterületeket, hogy a civilizáció... több»