Netflix: A 8 legjobb anime újoncoknak és veterán rajongóknak

Az anime japánul egyszerűen filmet jelent. De az anime az animációnak azt a különleges fajtáját is jelenti, amelyet Japán tett híressé - és az elmúlt néhány évtizedben meghódította az egész világot. 

A beavatatlanok számára azonban ijesztő lehet, hogy nem tudják, hol kezdjék el: Annyi minden van, és szinte minden elképzelhető stílust és műfajt felölel.

Ezért a kezdő anime iránt érdeklődőknak vagy azoknak, akik szélesíteni szeretnék a látókörüket, itt van nyolc olyan cím, amelyekbe már most bele kell vetned magad - plusz nyolc javaslat a továbbiakhoz.

De figyelmeztetünk: Ha egyszer rákattantál (ha még nem tetted), nincs visszaút!

#8

akció | animáció | dráma

Netflix

Egy poszt-apokaliptikus világban játszódó anime, ahol tinédzserek hatalmas robotokkal veszik fel a harcot a Földre érkező Angyaloknak nevezett szörnyetegek ellen. több»

A Neon Genesis Evangelion 1995-ben került a japán tévékre, és hamarosan komoly jelenséggé vált. Majdnem 30 évvel később a sorozat és annak spin-offjai, rebootjai és folytatásai még mindig erősen hatnak a nézők képzeletére Japánban és világszerte. Az Evangelion egy jövőbeli Japánban játszódik, ahol a sorozat tizenéves főhőseinek óriásrobotokat kell vezetniük, hogy megvédjék a világot a titokzatos idegen betolakodók, az Angyalok ellen. Az óriásrobotok már évtizedek óta az anime alapművei közé tartoztak, de az Evangelion alkotója, Hideaki Anno a műfaj jellegzetességeit mély pszichológiai témákkal ötvözte, ami hozzájárult a sorozat tartós hatásához. És ne feledkezzünk meg a nyitódalról sem, amely még ennyi évvel később is rendszeresen uralja a japán karaoke-listákat. / Nézd meg ezt is: Cowboy Bebop
#7

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | misztikus

Egy fiatal lány egy, a Föld vízivilágával kapcsolatos rejtélybe keveredik, melyhez valahogy köze van két furcsa fiatalembernek is. több»

Ha pusztán vizuális látványosságról van szó, nehéz felülmúlni A tenger gyermekei című filmet, Daisuke Igarashi azonos című mangájának 2019-es adaptációját, amelynek finom illusztrációit hihetetlen hűséggel ültették át a vászonra. A történet középpontjában egy Ruka nevű fiatal nő áll, aki találkozik egy testvérpárral, akiket dugongok neveltek fel. Ezzel kezdetét veszi egy kaland a tengerbe, a csillagok közé, sőt, még az elme mélyére is (az utolsó 10 perc egy 2001: Űrodüsszeia-szerű utazás). A filmből árad az atmoszféra, a Studio Ghibli gyakori munkatársa, Joe Hisaishi által készített filmzene pedig finom, mégis lebilincselő zenei aláfestést biztosít. De nem csak a stílusról van szó: Ruka küzdelmei és törekvése a megértésre, valamint arra, hogy őt megértsék a körülötte lévők, mindenkit megérintenek, aki emlékszik a kamaszkor fájdalmaira. Sajnos jelenleg nem nézhető Magyarországon, de bízzunk benne, hogy hamarosan itthon is streamelhetjük. / Addig viszont a Buborékkal vigasztalódhatunk.
#6

akció | animáció | dráma | fantasy | kaland | thriller

Netflix

Minden 1000 évben az istenek tanácsa összeül, hogy döntsenek az emberiség sorsáról. Csaknem 7 millió év után végül úgy döntenek, hogy az emberek menthetetlenek, és itt az... több»

Ezerévente egyszer összeül az istenek tanácsa - görög, sintó, északi, nevezd meg, mind ott vannak -, és eldöntik, hogy az emberiség megérdemli-e a folytatást. Ezúttal egyetértenek abban, hogy kihúzzák a dugót, de adnak az emberiségnek egy utolsó esélyt, hogy megvédje magát a pusztulástól a Ragnarök nevű versenyen. Ezzel a feltevéssel kezdődik a Record of Ragnarok, amelyben az istenek a történelem híres emberei ellen küzdenek - a párosítások között szerepel Zeusz VS Ádám és Herkules Hasfelmetsző Jack ellen - olyan küzdelmekben, amelyek egyszerre nevetségesen viccesek és epikusak. A mitológia tiszteletlen megközelítése élvezetes, akárcsak a verseny döntőbírói, a valkűrök, akik elég tűzerőt biztosítanak az emberiségnek ahhoz, hogy az esélyt kapjon a győzelemre. A Record of Ragnarok második évada már streamelhető. / Szintén nézd meg: Spriggan
#5

animáció | dráma | fantasy | kaland | misztikus | thriller

Netflix

A jövő megosztott világában két lány tiltott dolgokra vágyik: az ember hegedülni akar, a vámpír pedig szeretné látni a világot. több»

Ryôtarô Makihara (A holttestek birodalma) ötrészes eredeti műve, a Vampire in the Garden egy olyan világban játszódik, ahol a vámpírok és az emberek háborúban állnak egymással. A háborúban való helytállás érdekében az emberek felhagytak a zenével, a művészettel és minden más "figyelemelterelő" tevékenységgel, míg a vámpírok fenntartják a szépséggel teli, gazdag kultúrát. Ebben a felfordult világban valószínűtlen barátság alakul ki egy ember és egy vámpír között, akik útnak indulnak, hogy megtalálják a békésebb létet. A Vampire in the Garden a lebilincselő történet mellett gazdag látványvilágot is kínál a Wit Studio (Attack on Titan) és a veterán karaktertervező és animációs rendező, Tetsuya Nishio (Naruto) jóvoltából. Öt epizódos hossza miatt könnyen kezelhető - és valószínűleg kedvet csinál a folytatáshoz. / Szintén nézd meg: Bastard!! Heavy Metal
#4

animáció | dráma | horror

Netflix

Junji Ito japán mangarajzoló horrortörténetei animációs sorozat formájában. több»

A halk szavú fogtechnikusból lett mangakészítőt, Junji Itót évtizedek óta a horrortörténetek japán királyának tartják, de valamiért nem sok anime-adaptáció készült a munkáiból. Ezt a szomorú helyzetet orvosolja a Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre című új sorozat, amely Ito több novelláját adaptálja. A sorozatban szerepelnek a legikonikusabb karakterei, mint például a gyönyörű, de halálos Tomie és a hátborzongató, de bájos csodagyerek, Souichi. Mivel minden epizód más-más történet, könnyen be lehet kapcsolódni és minden történet hangvétele valami újat kínál, a tiszta rémülettől a mókáig. Ito csodálatosan bizarr humorérzékére jó példa a "The Story of the Mysterious Tunnel/Ice Cream Bus" című epizód. Soha többé nem fogsz ugyanúgy nézni a fagylaltos emberre. / Nézd meg a következőt is: Devilman Crybaby  
#3

70 Legoshi, a farkas  (2019)

(1)

animáció | dráma | fantasy | krimi | misztikus | thriller

Netflix

Egy világban, ahol különféle vadak élnek egymás mellett, egy kedves farkasban feltámadnak ragadozó ösztönei, miközben iskolájában gyilkosság történik. több»

A sorozatban antropomorfizált állatok együtt járnak egy elit középiskolába - ám a húsevők és növényevők között bizalmatlanság kezd kialakulni egy ártatlan alpaka rejtélyes meggyilkolása után. Egy szociálisan esetlen szürke farkasra hárul a feladat, hogy segítsen megoldani a bűntényt - mindezt úgy, hogy közben próbál eligazodni saját, összetett érzelmeiben egy törpe nyúl iránt, akiről nem tudja eldönteni, hogy randizni akar-e vele vagy meg akarja enni. Tizenéves farkasnak lenni nem könnyű. Az eredeti címén Beastars egy nagysikerű mangán alapul, és az Orange nevű (a Land of the Lustrous és a Godzilla Singular Point című filmekből is ismert) csúcskategóriás stúdió számítógépes animációjával készült, amely sokak szemében megváltoztatta, hogy milyen jól nézhet ki egy CG anime. A harmadik és egyben utolsó évad 2024-ben jelenik meg. / Szintén nézd meg: Eden
#2

akció | animáció | kaland

Netflix

Egy utcagyerek története, aki megpróbál túlélni a technológia és a testmódosítások megszállottjainak városában. Mivel mindent elveszíthet, úgy dönt, hogy Edgerunnerként,... több»

A legendás anime stúdió, a Trigger és a rendező, Hiroyuki Imaishi (Promare) 11-es fokozatra emelik a hiperkinetikus stílusukat a Cyberpunk: Edgerunnersben, amely a népszerű Cyberpunk 2077 videojáték világában játszódik. Egy disztópikus jövőben egy fiatalember, aki képes az idő manipulálására, egy csapat össze nem illő hackerrel kerül össze. Mi romolhat el? Nos, nagyjából minden. A "videojáték-adaptáció" kifejezés hajlamos riadót fújatni velünk, de Imaishi és társai az Edgerunners-szel tökéletes sorozatot hoztak össze, szorosan együttműködve a játék mögött álló csapattal, hogy a történetet jól átvegyék, de a dolgokat az animációs médiumhoz igazítva változtatták meg. Az eredmény egy sodró lendületű, izgalmas utazás, amely egyformán Cyberpunk és Trigger. / Nézd meg ezt is: The Orbital Children
#1

animáció | romantikus | vígjáték

Netflix

Egy elit és laza iskolás lány valójában rettenetesen visszahúzódó és félénk, ha kommunikálni kell másokkal. Egy átlagos iskolás fiú összebarátkozik vele, és segít neki... több»

Ez Komi első éve a középiskolában, és az a célja, hogy 100 barátot szerezzen. Egyetlen probléma van: Komi fájdalmasan félénk. Mivel egyetlen szót sem tud kiejteni, Komi lemond arról, hogy csendben szenvedjen, egészen addig, amíg nem találkozik Tadanóval, egy jószívű osztálytárssal, aki célul tűzte ki, hogy segít Kominak kitörni a burokból, és kötődni a diáktársaihoz. Eközben a kapcsolat Komi és Tadano között egyre erősebbé válik, és hamarosan úgy tűnik, hogy a barátságból valami több lesz. A Komi Can't Communicate olyan komoly témákkal foglalkozik, mint a szociális szorongás és a társadalmi elvárások, de úgy, hogy közben hangosan fogsz nevetni (és igen, néha zsebkendőért nyúlni). A mellékszereplők eklektikus felosztása frissen tartja a dolgokat, és bebizonyítja, hogy végső soron mindannyian egy kicsit furcsák vagyunk - és ez nagyszerű dolog. / Nézd meg ezt is: Romantic Killer