Oscar-díjas magyar operatőr munkái a LudwigbanA kép forrása: NC Motion Pictures

Kiállítás nyílik az idén 85. életévét ünneplő világhírű, Oscar- BAFTA- és Emmy-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos életművéből.

A Tavaszi Fesztivál keretein belül április 11-én mintegy 150 fotóból álló kiállítás nyílik Zsigmond Vilmos munkáiból a Ludwig Múzeumban. Az esemény értékét csak tovább növeli, hogy a világon először lesznek láthatóak az operatőr 1950-es évektől napjainkig készített fotográfiái.

Zsigmond pályafutása során olyan filmklasszikusokon dolgozott, mint a Fekete Dália, A szarvasvadász vagy a Steven Spielberg rendezésében készült Harmadik típusú találkozások. Utóbbiért 1978-ban kapott Oscar-díjat. Két évvel később a Szarvasvadászért BAFATA-, 1993-ban pedig a Sztálin című produkcióért Emmy-díjjal tüntették ki. Az operatőr számos világhírű rendezővel dolgozott együtt; többek között Robert Altman, Brian De Palma és Woody Allen filmjeit is fényképezte.

A hamarosan nyíló kiállításon a fotográfiákon kívül láthatóak lesznek Zsigmond korai filmjei, kulisszák mögötti fotók és számos filmrészlet is. A Ludwig Múzeum április 11. és 21. között várja az érdeklődőket.