69 Friss vér  (1986)

Ha Keanu Reeves neve merül fel, akkor a legtöbben a mátrixból pattant Neóra vagy az alvilág halhatatlan bérgyilkosára, John Wickre gondol. Esetleg a picit öregebbeknek eszébe jut egy bizonyos féktelenül száguldó busz. Ha pedig Patrick Swayze kerül szóba, akkor egyértelműen a mambó jut mindenki eszébe és az, hogy senki sem ültetheti bébit a sarokba…

De mi van akkor, ha Keanu Reeves és Patrick Swayze nevét egy mondatba foglaljuk? Na akkor a többség mindjárt rávágja, hogy Holtpont! Az 1991-es akciófilm mára amolyan kultstátuszba került, sokak kedvencének számít. A filmben egy FBI-ügynök a helyi szörfösök közé próbál beilleszkedni, hogy inkognitóban egy profi tolvajbandát lefüleljen. Picit olyan mint egy szörfdeszkás Halálos iramban, csak itt nem pimpelték a deszkákat.

De azt már sokkal kevesebben tudják, hogy valójában nem a Holtpont volt a két színész első közös filmje! Öt évvel korábban, 1986-ban már szerepeltek együtt egy kanadai sportdrámában. A Friss vér főszereplője Patrick Swayze mellett nem Keanu Reeves volt, hanem Rob Lowe.

Egy fiatal jégkorongozóról szólt, aki úgy próbálja meg megvalósítani álmát a profi karrierről, hogy abban családja a legkevésbé sem támogatja. És emellett a fizikai adottságai miatt (gyenge mint a harmat) a csapattársai is folyamatosan piszkálják és szívatják. Keanu Reeves egy kisebb mellékszerepet kapott ebben a filmben. Egy olyan hokijátékost alakít, aki fura francia akcentussal beszél.

Ez volt tehát az első közös filmjük, ami még akkor készült, amikor egyikük sem volt igazán befutott sztár.