2021.09.12   olvasottság: <1000x   szerző: csd   hozzászólások: 0

Lezárult a 2021-es Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a rangos esemény díjazottjai között ráadásul magyar film is helyet kapott.

Audrey Diwan L'événement (Happening) című rendezése nyerte el a 78. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját, a rendező elmondása szerint, ezt a filmet teljesen dühből és vágyakkal telve készítette el, mivel a célja egyértelműen az volt, hogy a Happening a nézők számára is egy élmény legyen.

Az Arany Oroszlán-díjjal korábban Chloé Zhaot, Agnès Vardat, Mira Nairt, Margarethe von Trottat és Sofia Coppolat tüntették ki, így Diwan a hatodik női díjazott a fesztivál 1932-es kezdete óta.

Ezüst Oroszlán-díjat kaptak Paolo Sorrentino és Jane Campion. Pedro Almodóvar Madres paralelas című filmjében nyújtott színészi teljesítményéért Penélope Cruz kapta a legjobb női alakításért járó díjat, míg John Arcilla On the Job 2: The Missing 8 című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb férfi színésznek járó díjat.

A kitüntetettek között van Fabricius Gábor Eltörölni Frankot! című filmje, amely elnyerte a kritikusoktól a leginnovatívabb film díját. A rendező egy friss nyilatkozatában az elismerést azoknak a fiatal tehetségeknek ajánlotta, akikről a film története szól, és akiknek egy teljes korszak tette tönkre a jövőjüket.