Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
80%

Esemény (2021)

L'événement
Filmadatlap
 
30
Szereplők
3
Vélemények
24
Képek
4
Videók

Galéria (24)

Anamaria Vartolomei

Videók (4)

 
Nagy Tímea   2022. 10. 25.

legújabb vélemény

0
Megrendítő alkotás!

Tekintve az utóbbi években zajló, az abortusztörvényt érintő eseményeket, a modern világban újra prioritása lett a film mondanivalójának. A nők önrendelkezési joga olyan téma, melyet a világ társadalmai a mai napig nem kezelnek megfelelően (meglátásom szerint az élet egyetlen területén sem). Esetenként nagyon megrázóak, felkavaróak lehetnek, a filmben látott jelenetek, de éppen a kendőzetlen és szemérmetlen ábrázolása miatt válik hitelessé az alkotás. Bár a 60-as éveket idézi, ma is azt üzeni a nagyvilágnak, hogy ideje eldobni a konvenciókat és hagyni a nőknek, hogy maguk állítsák fel a prioritásaikat. Ha a nőknek lehetőségük van az önrendelkezésre, ítélkezéstől mentesen és biztosítottak a megfelelő körülmények, sokkal egészségesebb közösségeket és társadalmakat építhetünk. Persze nem megkerülhető tény, ahogyan régen, úgy most sem, hogy a megfelelő értelmi és érzelmi érettségi szinten legyenek az emberek, és ebben kulcsszerepet játszik az érzelmi és szellemi nevelés egyaránt, a kezdettől fogva. Összességében egy értékes és komoly mondanivalóval bíró alkotást született, melyet érdemes megnéznie lánynak és fiúnak (tini 15+), nőnek és férfinak, anyának és apának egyaránt, hogy aztán levonhassák a számukra legmegfelelőbb következtetéseket.

 
NEO   2022. 09. 29.

0

Eleinte egyszerűen csak ódzkottam tőle, hogy meg akarjam nézni, de végül is vannak megbocsájtható hibái a filmnek.

 
boda34   2022. 09. 30.

0

Annyit biztosra mondhatok, hogy ez egy igencsak felkavaró film, de összességében nem igazán maradt meg bennem semmi sem belőle, nem igazán lett jobb egy sima középszerű alkotásnál.

A film összbevétele 1 551 831 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 2 410 328 forintot termelt. A hazai mozik összesen 1 690 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Az Esemény elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díját, az Arany Oroszlánt.

(csd)
 

A film Annie Ernaux önéletrajzi regényéből készült.

(csd)
 

Audrey Diwan második nagyjátékfilmes rendezése.

(csd)
 

A film elnyerte a 78. Velencei Filmfesztivál fődíját. A díjat az Élősködők rendezője, Bong Joon-Ho vezette zsűri választotta ki.

(csd)
 
Az abortusz megosztó kérdését boncoló filmek tétje ideális esetben nem a kerek válaszokban, hanem a komfortzónájukból egymást kimozdító, fókuszált nézőpontokban áll. Az Esemény egy fiatal lány kálváriáján keresztül szól a téma ellentmondásairól: a döntés mögött együtt ható szabadságról és kényszerről. több»
 
[...] Audrey Diwan filmje megérdemelten lett az olasz filmfesztivál legjobbja – egy végtelenül őszinte és brutális alkotás, mely univerzális szinten és eszközökkel beszél arról, hogy mi történik, ha a nőket megfosztják a testük feletti döntésjoguktól. Nem ítélkezik, nem egy kiáltványfilm a pro-life (életért) mozgalom ellen – a Happening egy nem kívánt terhesség megrendítő krónikája. több»
 
A tavalyi Arany Oroszlán-nyertes Esemény csontig hatoló abortuszdráma, ami a történetmesélés terén néha túl nagy kompromisszumokat köt, bizonyos jelenetei azonban hosszú ideig a nézővel maradnak. több»