Darth Vader eddig ügyesen kibújt az igazságszolgáltatás karmai közül. Vajon hogyan ítélkezne felette egy valódi bíróság?

A chilei Kulturális Örökség Napja alkalmából a polgárok egy próbaperen keresztül ismerkedhettek  meg a helyi igazságszolgáltatás működésével. Vajon ki lehetne jobb vádlott, mint amerikai filmfranchise, a Csillagok háborúja kultikus, sötétmaszkos alakja, Darth Vader?

A saga híres gonosztevője visszaeső bűnöző. A Sith-ek bosszúja című filmben rátalált a Sötét oldalra, és A Jedi visszatér című epizód végéig bűncselekmények egész sorát hajtotta végre: a Birodalom nevében gyilkolt és válogatott eszközökkel kínozta meg a galaxis teremtményeit.

A chilei bírák a nagyközönség elé tárták a nyitott kérdést: Hogyan döntene a bíróság a Sith nagyúrról, ha egy igazi bíróság előtt állna? 

Május 28-án Valparaisóban Darth Vader ügyében folyt tárgyalás.

Fontos kiemelni, hogy Darth Vadert csak azzal vádolták, hogy A Birodalom visszavág című filmben levágta fia, Luke Skywalker kezét. A tárgyalás során korábbi tetteit nem vették figyelembe, ami szerencsés fordulat tekintve, hogy jedi tanoncok tucatjait mészárolta le, sőt egy egész bolygót is felrobbantott.

Az Ouest-France cikke alapján fia kezének levágásáért a valparaisói bíróság  „30 év karbonitba fagyasztásra" ítélné Vaert. Emellett „30 éven át tilos  lenne Luke-ot három bolygónyi távolságra megközelítenie", valamint örökre eltiltanák a Sötét Erő és a fénykard használatától.

A tárgyalás során a Star Wars-gonosznak még ügyvédje is volt - Juan Carlos Manriquez -, aki a nagyúr védelmében rámutatott, hogy Vader „emberi lény, akinek jogai vannak", hogy "ember" és "apa" maradt attól függetlenül, hogy szinte  „géppé" vált.

Te mit gondolsz a látszatper eredményéről?

 

akció | fantasy | kaland | sci-fi

A klónok háborúja 3 éve tart, és a köztársaság egyre inkább elfárad a harcokban. A félelmet kihasználva Palpatine szenátor egyre növeli hatalmát, míg végül sikerül... több»

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban... több»