Közeleg a karácsony, hamarosan újra eljön Kevin McCallister ideje. A Reszkessetek, betörők! évtizedek óta kötelező program az ünnepek alatt, még ha sokan unják is Kevin, Marv és Harry fogócskáját. A kultfilm máig szolgáltat érdekes beszédtémákat és persze vannak benne jelenetek, amelyek örökre beégtek az emlékezetünkbe.

Az egyik ilyen sokaknak valóságos rémálmot okozhatott. Mint ismert, az alig kilenc éves Kevin egyedül marad otthon az ünnepekre, mivel a család véletlenül elfelejti magával vinni a nyaralásra. A bajt csak tetézi, hogy egy betörőpáros épp az ő otthonát szemeli ki magának, így ő egyedül néz szembe velük. A film végén megkezdődik az örökzöld fogócska a házban és a ház körül. Ennek egyik jelenete az, amitől sokaknak a hideg futkos a hátán.

Amikor Kevin a padlás felé menekül a betörők elől, Marv a lépcső alján utána vetődik és elkapja a bokáját. Kevin kétségbeesetten próbál kiszabadulni, amikor a lépcsőn észreveszi a bátyja korábban elszabadult tarantuláját. Felkapja a pókot és a földön fekvő Marv arcára teszi, aki ettől természetesen sikítófrászt kap.

Ez az a jelenet, ami minden picit is arachnofób nézőnek finoman gyöngyözővé teszi a homlokát. De mi is teszi ezt a jelenetet igazán autentikussá és örökre emlékezetessé? Természtesen a Marvot alakító Daniel Stern alakítása. A színész utólag persze nevetve emlékszik vissza a forgatásra, de akkoriban nem volt kedve nevetni.

Elmondása szerint az eredeti tervek szerint nem igazi pókot akartak használni a forgatáson, ehhez a stáb több változatot is készített. Volt, amelyik mozogni is tudott. Abban a jelenetben, ahol Harry feszítővassal vágja gyomron Marvot, az egyik ilyen műpókot láthatjuk.

Viszont a film készítői azt akarták, hogy Daniel Stern reakciója a lehető leghitelesebb legyen, ezért egy élő tarantulát hozattak a forgatásra. Bemutatták a színésznek Barryt, a tarantulát, akivel forgatnia kellett. Nem meglepő, hogy a színész finoman szólva sem volt vidám az ötlettől. Kérdezgette is a pók idomárját, hogy fel van-e az állat készítve egy ilyen jelenetre. Jött a válasz: nincs. Kérdezte, hogy eltávolították-e a mérgét. Jött a válasz: akkor elpusztulna, szóval nem. Aztán azt kérdezte, hogy akkor ő fog meghalni. Jött a válasz: ne tegyen semmi olyat, amivel felidegesítené az állatot és nem lesz baj. Oké, de ő szó szerint bele fog üvölteni Barry arcába. A válasz: nyugi, a póknak nincs füle, nem hallja majd az üvöltést…

Így alakult, hogy végül Daniel Stern egy élő és éber tarantulával az arcán feküdt be a kamera elé és bizony az az ikonikus halálsikoly teljesen hiteles és végtelenül őszinte volt. Utólag persze azt mondja, hogy miután megszokták egymást Barryvel, az egyik kedvenc forgatási partnere lett…