Robert Pattinson nem örül annak, amit a TikTokon csinálnak az arcával

Kétségtelen, hogy egy új korszak hajnalán járunk. Egy olyan korszakén, amikor a valóság és a képzelet közötti hatás minden korábbinál vékonyabbra szűkül. És mindennek az alapja a mesterséges intelligencia, amely olyan dolgokra képes már ma is, ami könnyedén becsaphatja az emberek érzékeit. Ez rengeteg jó dologra használható, de könnyen rossz dolgokra is.

Az egyik legújabb, csupán néhány éve létező, de igazán csak mostanában felkapott technológia, amely a mesterséges intelligenciára épül, a deepfake. Amióta világháló létezik, a rajongók azóta szerkesztenek képeket kedvenc sztárjaikról, ezeken gyakran az arcukat más emberek testére helyezték. Ezek a fake, vagyis hamis képek.

De a deepfake ugyanezt már videók formájában is képes reprodukálni, ráadásul olyan minőségben, amit egy nem elég szemfüles néző abszolút nem tud megkülönböztetni a valóditól. Így tulajdonképpen bármely embert a világon rá lehet bírni, hogy olyan dolgokat műveljen videókban, amit a valóságban sosem tett meg. Nem is kell mondani, hogy ez nem megfelelő kezekben mennyire ocsmány eredményhez vezethet.

Szerencsére Robert Pattinson – és valójában még sok más sztár – egyelőre nem futott bele abba, hogy a róluk készített deepfake videókat akár zsarolásra vagy más bűncselekményre használják fel. Ettől függetlenül a brit színész a legkevésbé sem örül neki, hogy a közösségi médiában, azon belül is a TikTokon (ahol egyébként ő maga nincs is fent) egyre több deepfake video jelenik meg róla. Ezeken bolond táncokat lejt, miközben ételeket készít. Természetesen nem ő látható a felvételeken, de a technológiának köszönhetően ezt csak a legélesebb szemű rajongók tudják megállapítani.

A színész elmondta, hogy nagyon nem örül ennek, már-már ijesztőnek tartja a dolgot. Egyszer csak felkel és az ismerősei azt kérdezik tőle, hogy miért táncol a TikTokon, ő pedig még a kérdést sem érti. De nem nagyon tud mit tenni ellene. Ami viszont nagyon aggasztja, hogy szerinte néhány éven belül tényleg olyan szintre fejlődhet ez a technológia (is), hogy már szó szerint lehetetlen lesz megállapítani, mi a valódi és mi a hamis.