92 Mátrix  (1999)

Nem egyedülálló példa Hollywoodban, hogy egy szerep szinte teljesen egybeforr egy színésszel. Keanu Reeves és a Mátrixból ismert Neo karaktere ma már szinte teljesen elválaszthatatlanok egymástól.

A napokban adott interjút a The Wrap-nek a film producere, Lorenzo di Bonaventura, amelyben elárult néhány akkori kulisszatitkot a szereplőválogatással kapcsolatban. A producer többek között arról is beszélt, milyen nehézségekbe is ütköztek, hogy megtalálják a megfelelő embert Neo szerepére.

„Számtalan embert behívtunk és meghallgattunk, és valahogy kezdtünk kissé elveszettek lenni.”, jegyezte meg Bonaventura. „Akkor megkerestem Sandrát, aki azt mondta, írjuk át Neo szerepét női karakterre. Elküldtük hát neki a forgatókönyvet, ha pedig rábólintott volna, készek voltunk átírni a szerepet a számára.”

Annak idején nem csupán Sandra Bullock volt az egyetlen esélyes jelölt Neo szerepére, olyan nevek is felmerültek a stáblistával kapcsolatban, mint Brad Pitt, aki épp a Hét év Tibetben forgatásán dolgozott, vagy épp Leonardo DiCaprio, aki arra hivatkozva nem vállalta a szerepet, hogy a Titanic után képtelen lenne egy újabb CGI alapú filmben szerepelni.

Bár a film premiere óta közel húsz év telt el, és a kritikusok ma is gyakran az egyik legnagyobb hatású akciófilmként hivatkoznak a Mátrixra, mindehhez pedig alighanem Reeves alakítása is nagyban hozzájárul.